Proiecţia filmului sud-coreean „Parasite”, premiat anul acesta cu Palme d’Or, a fost anulată la un festival din China.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lungmetrajul semnat de Bong Joon-ho urma să fie proiectat duminică, în închiderea First Film Festival din provincia chineză Qinghai, însă, „din motive tehnice”, acest eveniment nu a mai avut loc, scrie Variety.

Acesta este al cincilea festival de anul acesta vizat de cenzorii chinezi.

„Parasite” este o comedie neagră, violentă, despre conflictul dintre clase sociale şi despre lăcomie. Este primul film sud-coreean care a primit trofeul Festivalului de la Cannes.

Festivalul chinez este dedicat cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea film. Organizatorii au transmis pe conturile de social media, cu o noapte înainte: „Proiecţia «Parasite» din închidere, programată pentru 28 iulie, a fost anulată din motive tehnice”. Ei s-au scuzat faţă de public, însă fără a oferi alte detalii.

Relaţiile dintre China şi Coreea de Sud sunt tensionate de când guvernul sud-coreean a fost de acord să permită amplasarea unui sistem anti-rachetă american. A fost apoi interzis importul de filme şi de show-uri TV sud-coreene. În ultimii doi ani, niciun film sud-coreean nu a fost lansat în cinematografele chineze, iar majoritatea festivalurilor din China evită să selecteze producţii din această ţară.

Expresia „motive tehnice” este un eufemism recunoscut, în ultimele şase luni, pentru cenzură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.