Procesul de plagiat deschis de compozitorul şi chitaristul britanic Paul Rose împotriva trupei U2, privind piesa „The Fly” de pe albumul „Achtung Baby”, a fost respins de un judecător american.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererea de respingere a fost formulată de membrii formaţiei irlandeze în iulie 2017, după ce Rose intentase procesul în luna februarie a aceluiaşi an.

În plângere se susţinea că U2 a copiat un riff de 13 secunde din piesa „Nae Slappin” (1989) pentru a crea un segment de 12 secunde pentru „The Fly” (1991).

Rose, care trăieşte la New York, a spus că U2 a copiat cântecul său „notă cu notă” şi că a folosit aceeaşi linie de tobe, percuţii şi bas, fără permisiunea lui.

Judecătoarea newyorkeză Denise Cote a precizat că rifful nu este o parte „suficient de subtanţială” din piesa de 3 minute şi jumătate pentru a fi un fragment protejabil, potrivit Reuters.

Ea a adăugat că şi dacă rifful ar fi intrat sub protecţia drepturilor de autor, un juriu chibzuit nu ar fi putut găsi că U2 l-a copiat.
Rose cerea cel puţin 5 milioane de dolari daune membrilor trupei U2 - Bono, The Edge, Adam Clayton şi Larry Mullen Jr., UMG Recordings Inc, care a lansat albumul sub marca Island Records în 1991.

Britanicul a mai susţinut că a dat un demo al „Nae Slappin” celor de la Island Records, care a fost apoi încorporat „The Fly”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.