Prinţul Harry şi logodnica lui, Meghan Markle, vor participa, luni, la o ceremonie care va marca împlinirea a 25 de ani de la asasinatul rasist al adolescentului de culoare Stephen Lawrence, crimă care a generat schimbări în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul Harry şi Meghan Markle i se vor alătura mamei adolescentului, Doreen Lawrence, care a militat pentru dreptate după ce fiul ei, în vârstă de 18 ani, a fost ucis prin înjunghiere pe 22 aprilie 1993, într-o staţie de autobuz.

La ceremonia care va avea loc luni, prinţul Harry va citi un mesaj de sprijin din partea tatălui său, prinţul Charles. Ceremonia va avea loc la Biserica Saint Martin in the Fields din Londra.

Stephen Lawrence a fost atacat de cinci tineri albi la o staţie de autobuz din districtul Eltham, atacul fiind unul rasist, neprovocat.

La câteva zile de la asasinat, cinci suspecţi au fost arestaţi, dar abia în 2012, doi dintre aceştia au fost condamnaţi la 14 şi, respectiv, 15 ani de închisoare, în urma descoperirii de noi probe.

Acest caz i-a atras atenţia lui Nelson Mandela, care s-a întâlnit cu familia Lawrence, la scurt timp după asasinat, spunându-le membrilor acesteia: „Se pare că vieţile oamenilor de culoare sunt ieftine”.

O investigaţie din 1999 a arătat că ancheta iniţială a poliţiei a fost marcată de incompetenţă, un eşec la nivel de leadership, dar şi de „rasism instituţional”. Şeful poliţiei din Londra, Cressida Dick, a spus în acest weekend că de la acel asasinat au fost făcute schimbări „majore şi pozitive” în ceea ce priveşte forţele de ordine. 

Totuşi, Jon Boutcher, un ofiţer care se ocupă de probleme rasiale la National Police Chiefs' Council, a avertizat că rămân anumite îngrijorări în unele comunităţi.

„Din cauza trecutului pe care îl avem, trebuie să acceptăm că unele persoane consideră în continuare că poliţia este marcată de rasism instituţional şi trebuie să lucrăm pentru a câştiga încredere”, a spus el.

De la asasinatul lui Stephen Lawrence, a apărut informaţia că poliţia a trimis un ofiţer sub acoperire să spioneze familia adolescentului spre sfârşitul anilor 1990, în timp ce aceasta milita pentru a se face dreptate.

National Crime Agency (NCA) investighează în continuare acuzaţii de corupţie în desfăşurarea acestui caz. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.