Prinţul Harry consideră că familia şi copiii săi nu se pot "simţi ca acasă" în Marea Britanie din cauza lipsei unei securităţi adecvate, a declarat joi avocatul său la Londra, unde prinţul contestă decizia Înaltei Curţi de a nu mai plăti în mod curent pentru securitatea sa, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ducele de Sussex, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, şi soţia sa Meghan au pierdut protecţia sistematică a forţelor de ordine, pe cheltuiala contribuabilului britanic, după ce au decis să se retragă din familia regală în 2020 şi să se mute în Statele Unite.

El contestă în instanţă această decizie a unui organism dependent de Ministerul de Interne, care îi acordă acum protecţie poliţienească de la caz la caz.

Joi, în ultima zi a acestei proceduri, care a început marţi şi se desfăşoară în principal cu uşile închise, avocata lui Harry, Shaheed Fatima, a citit o declaraţie a prinţului, care a fost absent de la audieri.

"Marea Britanie este un loc central în povestea copiilor mei şi un loc în care vreau ca ei să se simtă ca acasă, chiar dacă în prezent locuiesc în SUA. Dar acest lucru este imposibil dacă nu le putem asigura siguranţa în timp ce se află pe teritoriul britanic", a declarat Harry. "Nu-mi pot expune soţia la un astfel de risc, având în vedere prin ce am trecut, sunt reticent să mă expun şi pe mine în mod inutil", a adăugat el.

Prinţul susţine, de asemenea, că el şi soţia sa "s-au simţit obligaţi" să părăsească ţara în 2020 şi să se retragă din îndatoririle lor regale.

Zilele trecute, apărarea sa a susţinut că decizia autorităţilor de a schimba regulile care reglementează securitatea sa a fost "nedreaptă", având în vedere statutul său şi circumstanţele morţii mamei sale.

Prinţesa Diana a murit într-un accident de maşină la Paris în 1997, în timp ce era urmărită de paparazzi.

Ministerul de Interne a apărat principiul unei securităţi "adaptate" şi "specifice contextului" pentru prinţ, ca urmare a deciziei acestuia de a nu mai fi un membru activ al familiei regale.

În luna mai, o cerere a prinţului Harry de a plăti protecţia poliţiei din fonduri proprii a fost respinsă de justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.