Prinţul Charles lansează ediţia din 2016 a unui eveniment cultural-literar din Marea Britanie, intitulat Ziua Naţională a Poeziei, joi, recitând un poem de Seamus Heaney la postul BBC Radio 4, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul de Wales va citi poezia ”The Shipping Forecast”, de Seamus Heaney, pe acest post de radio, pentru a marca debutul Zilei Naţionale a Poeziei din Marea Britanie.

Înregistrarea va fi difuzată în emisiunea ”Today” a postului BBC Radio 4 în cadrul evenimentelor organizate în această zi în onoarea poeziei.

Tema din acest an a evenimentului se intitulează ”Messages” (”Mesaje”), iar publicul larg a fost încurajat să ”vorbească în versuri”.

De asemenea, Poşta Regală britanică va utiliza o ştampilă specială, joi, pentru a marca Ziua Naţională a Poeziei.

În plus, 40 de staţii de radio locale ale grupului BBC au angajat 40 de poeţi pentru a celebra, în versuri, cele mai importante realizări ale lor.

”O poezie poate să ajungă în locuri în care proza nu poate. Acesta este motivul pentru care îi invităm pe toţi să spună lucrurile importante pe care le au de spus astăzi cu ajutorul unei poezii. Poate fi o poezie veche sau una nouă, originală, cunoscută sau o strofă preferată”, a declarat Susannah Herbert, directorul evenimentului.

În Marea Britanie vor fi organizate joi şi alte evenimente dedicate poeziei. 

În Ţara Galilor, patru tineri poeţi vor fi închişi într-o cameră şi vor avea misiunea de a compune 100 de poezii într-un interval de 24 de ore.

În Scoţia, 380.000 de cărţi poştale conţinând texte poetice au fost oferite publicului larg de Scottish Poetry Library din Edinburgh. În Glasgow, poeţi, librari şi comercianţi de cărţi vor participa la o serie de lecturi poetice în centrul oraşului. 

În Irlanda de Nord, finala competiţiei de Poezie Naţională (National Poetry) va fi organizată în clădirea Parlamentului din Stormont. 

Cântăreaţa PJ Harvey va colabora cu tineri scriitori şi autori de poezie la Southbank Centre din Londra.

Poezii scrise de tineri refugiaţi şi imigranţi vor înlocui scurtele înregistrări video introductive care sunt difuzate înaintea fiecărei emisiuni difuzate de postul de televiziune Channel 4.

Bilete de tren pe care au fost imprimate mesaje poetice vor fi distribuite călătorilor prezenţi în gara St. Pancras din Londra.

La sfârşitul zilei, The Poetry Society va anunţa numele celor 15 câştigători şi cei 85 de poeţi recomandaţi spre lectură la gala Foyle Young Poets of the Year Awards 2016 organizată în cadrul London's Festival Hall. 

National Poetry Day este o sărbătoare organizată în Marea Britanie pentru a promova poezia şi lectura. Evenimentul a fost înfiinţat în 1994 de William Sieghart şi are loc în fiecare an în Marea Britanie şi Irlanda în prima sau a doua zi de joi din luna octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.