Primăria Braşov va aloca aproximativ 30.000 de euro pentru ”Sărbătoarea junilor” care va avea loc în 23 aprilie, cu ocazia Zilelor oraşului, şi care va cuprinde, între altele, o paradă călare, o masă a călăreţilor, dar şi jocuri strămoşeşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Local Braşov va aloca, în şedinţa de miercuri, suma de 138.400 de lei pentru ”Sărbătoarea junilor”.

Suma va fi utilizată pentru organizarea, între altele, de parade călare, jocuri strămoşeşti, a unei mese a călăreţilor sau organizarea ”îngropării vătafului“.

”Acestea sunt doar o parte din motivele pentru care considerăm că este oportună sprijinirea financiară a Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi şi implicit a evenimentelor organizate de către aceştia, evenimente emblematice pentru istoria Braşovului“, se arată în expunerea de motive prezentată consilierilor locali, prin care li se cerere finanţarea acestei manifestări tradiţionale.

Junii simbolizează cetele de flăcăi care erau luaţi din sânul familiei şi duşi pentru o perioadă la Pietrele lui Solomon, unde erau supuşi unui antrenament dur care să-i pregătească pentru apărarea cetăţii Braşovului.

În fiecare an, în prima duminică după Paşte, junii, însoţiţi de o fanfară şi călare pe cai, participă la o paradă prin centrul Braşovului, salutându-i pe oamenii veniţi să-i vadă cu ”Hriston a înviat“. După paradă, junii şi braşovenii participă la o petrecere câmpenească la Pietrele lui Solomon.

Ordinea defilării cetelor de juni a devenit o tradiţie: primii sunt junii tineri, urmaţi de junii bătrâni, curcani, dorobanţi, braşovecheni, roşiori şi albiori, coloana fiind deschisă de o fanfară. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar şi încadrat de cei doi armaşi. Cele şapte cete de juni există din anul 1700.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.