Prima ”şosea solară” din lume a fost inaugurată, joi, în regiunea franceză Normandia, de ministrul Mediului din Franţa, Ségolène Royal, informează site-ul cotidianului Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul franceză speră că tehnologia utilizată în acest proiect va fi extinsă în toată Franţa şi în străinătate, în pofida unor critici ce vizează costul lucrărilor şi eficienţa unei astfel de şosele.

Prototipul utilizat, aflat în fază de testare, promovează conceptul de ”şosele cu energie pozitivă” - suprafeţe rutiere care au particularitatea de a transforma radiaţia solară în energie.

Ministrul francez a racordat oficial la reţeaua electrică naţională primul kilometru din această şosea-prototip, alcătuită din celule fotovoltaice, încapsulate într-o răşină specială şi lipite de asfaltul unei străzi din Tourouvre, o localitate din departamentul francez Orne.

Costul lucrărilor este acoperit printr-o subvenţie a statului francez în valoare de 5 milioane de euro (fără taxe). 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.