Prima Ligă de Vâjthaţ (Quidditch), un sport inspirat din universul francizei ”Harry Potter”, a fost lansată în Marea Britanie, cu participarea a opt echipe, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele opt echipa vor concura pentru titlul de campion naţional la vâjthaţ în Marea Britanie. În lume există 20.000 de jucători de vâjthaţ, 25 de echipe naţionale şi chiar un regulament internaţional pentru acest sport insolit.

Acest sport (quidditch în limba engleză, n.r.), jucat de tinerii vrăjitori şi vrăjitoare din romanele scrise de J.K. Rowling în seria ”Harry Potter”, este jucat în viaţa reală de concurenţi care aleargă, cu mături între picioare, pe un teren dreptunghiular. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Quidditch Premier League reprezintă o oportunitate, o şansă de dezvoltare interesantă. Este o oportunitate pentru ca acest sport să se dezvolte şi să câştige prestigiu la un nivel naţional mai amplu şi, după aceea, pe plan internaţional”, a declarat Jack Lennard, directorul Quidditch Premier League.

”Este o oportunitate pentru ca jucătorii să concureze la cel mai înalt nivel. Şi, cel mai important, este o oportunitate ca tot mai mulţi oameni, din diverse zone, să afle despre acest sport incredibil de frumos”, a adăugat Jack Lennard.

Fiecare dintre cele opt echipe vor reprezenta regiuni diferite din Anglia.

Cele opt echipe din Quidditch Premier League sunt London Monarchs, Southwest Broadside, Southeast Knights, Eastern Mermaids, Northern Watch, Yorkshire Roses, East Midland Archers şi West Midland Shredders.

Jucătorii din fiecare echipă pot să ocupe următoarele posturi:

Keepers - păzesc inelele de jucătorii ”chaser” ai echipei adverse şi devin al patrulea ”chaser” în apărare.

Chasers - aruncă mingile (”quaffle”) prin inelele echipei adverse pentru a înscrie goluri ce valorează 10 puncte.

Beaters - aruncă bile (”bludger”) spre jucătorii echipei adverse pentru ”a-i da jos” (de pe mături, n.r.) şi pentru a-i face să se întoarcă la inelele echipei lor.

Seekers - prinde bila magică (”snitch”), în valoare de 30 de puncte, pentru a pune capăt jocului.

Fiecare echipă are şapte jucători şi este compusă dintr-un keeper, trei chasers, doi beaters şi un seeker. 

Pentru a înscrie puncte, jucătorii trebuie să arunce o minge prin inelele din poarta echipei adverse, în timp ce urmăresc abila şi înşelătoarea ”hoţoaică aurie” (snitch), reprezentată de o bilă zburătoare aurie în cărţile şi filmele ”Harry Potter” şi de un jucător special, care agită o minge de tenis ascunsă într-o şosetă.

Vâjthaţ a fost adaptat într-un sport real în anul 2005 de studenţii de la Middlebury College din Vermont.

De atunci, acest sport inedit s-a răspândit în câteva zeci de ţări şi este practicat în prezent de peste 700 de echipe, în principal în Statele Unite şi Europa, afiliate cel mai adesea unor licee şi universităţi.

A fost organizată şi o Cupă Mondială de Vâjthaţ, iar ediţia din 2016 a fost câştigată de echipa Australiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.