Preşedintele Germaniei, mai mulţi oficiali, regizorul Wes Anderson şi actriţa Tilda Swinton s-au numărat printre personalităţile care au păşit pe covorul roşu al Berlinalei, joi seară, pentru gala de deschidere a festivalului la care numeroşi actori şi-au exprimat susţinerea faţă de mişcarea #MeToo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a debutat cu proiecţia filmului „Isle Dogs” al lui Wes Anderson, primul lungmetraj animat care deschide Berlinala.

Invitaţii au fost întâmpinaţi de directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi de comisarul german pentru Cultură şi Media, Monika Grütters.

Pe lângă profesioniştii din industrie, la gala de deschidere a fost prezent preşedintele german, Frank Walter Steinmeier. 

Actorii Bill Murray, Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Greta Gerwig, Tilda Swinton, Bob Balaban şi Liev Schreiber, care şi-au împrumutat vocile pentru personajele lui Anderson, l-au însoţit pe regizor la premieră.

Alături de ei au fost şi Kunichi Nomura, Koyu Rankin, Akira Takayama, Yojiro Noda şi Mari Natsuki, precum şi scenariştii Roman Coppola şi Jason Schwartzman.

Numeroase femei din public au purtat rochii negre, în semn de susţinere a mişcării #MeToo. Vedeta de televiziune Anke Engelke, prezentatoarea galei, a remarcat: „Uau, priviţi, o încăpere plină cu bărbaţi şi femei - Doamne, suntem curajoase!”.

Grütters i-a adus un omagiu starului Marlene Dietrich, pentru depăşirea barierelor de gen în anii 1930, când a purtat un frac în filmul „Morocco” al lui Josef von Sternberg, debutul ei la Hollywood.

Amintind de Războiul Rece care a divizat Berlinul, primarul oraşului, Michael Müller, a spus că Berlinala a trăit la fel de mult cu şi fără zid. „Este ceva ce putem preţui”.

La gala de deschidere, mai mulţi actori şi-au arătat susţinerea faţă de mişcarea #MeToo. Între ei, Jeff Goldblum, Bill Murray şi Bryan Cranston.

Goldblum a declarat pentru reuters că a încercat mereu să se asigure că „fiecare întâlnire şi relaţie pe care o are este fondată pe respect şi sensibilitate”.

Actorul Bryan Cranston, cunoscut pentru rolul din serialul „Breaking Bad”, a afirmat că speră ca mişcarea #MeToo să facă oamenii să fie mai respectuoşi.

Juriul internaţional este condus anul acesta de regizorul german Tom Tykwer.

Pentru Ursul de Aur de anul acesta concurează 19 filme, între ele „Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot” al lui Gus Van Sant, cu Joaquin Phoenix, drama „3 Days in Quiberon”, de  Emily Atef, despre regretata actriţă germană Romy Schneider, „Museum”, de  Alonso Ruizpalacios, cu Gael García Bernal, comedia western „Damsel”, de David şi Nathan Zellner, cu Robert Pattinson şi Mia Wasikowska, şi „Eva”, de Benoit Jacquot, cu Isabelle Huppert şi Gaspart Ulliel.

În total, 24 de filme vor fi prezentate în secţiunea Competiţie oficială, cinci dintre ele, în afara competiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.