La cea de-a XVI-a ediţie a Premiilor Gopo, industria cinematografică din România îşi exprimă solidaritatea faţă de creatorii de film din Ucraina. „Uniţi prin film” este mesajul campaniei prin care toţi iubitorii de cinema se vor putea implica în ajutorarea profesioniştilor ucraineni din domeniu, a căror viaţă şi activitate artistică au fost grav afectate de conflictele armate din ţara lor. Pentru a contribui la susţinerea acestora şi pentru a asigura supravieţuirea unui domeniu puternic zguduit de contextul războiului, începând de astăzi, creatorii şi cinefilii din România pot dona 2 euro, trimiţând un sms cu textul FILM la 8840.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toate fondurile obţinute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniştii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliţiei Internaţionale pentru Cineaşti aflaţi în situaţii de Risc (ICFR), un organism înfiinţat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internaţional de Film de la Amsterdam şi Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, transmit organizatorii într-un comunciat.

În contextul izbucnirii conflictelor din Ucraina, Coaliţia a lansat un ,,Fond de Urgenţă pentru Cineaşti’’, care sprijină realizatorii de film cu mici granturi ce pot acoperi cheltuieli temporare de relocare, taxe legale şi administrative (vize), dar şi alte categorii de cheltuieli urgente.

Printr-un sms cu textul FILM trimis la 8840, oricine poate contribui la dezvoltarea Fondului de Urgenţă pentru Cineaşti, sprijinind astfel profesioniştii dintr-un sector care, nefiind considerat prioritar, se luptă să supravieţuiască în vreme de război. Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului.

Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. „Uniţi prin film” este o campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.

Alăturându-se acestui demers, Gala Premiilor Gopo oferă reprezentanţilor industriei de film şi publicului cinefil din România instrumentele necesare pentru a acţiona în sprijinul creatorilor din Ucraina. Întreaga campanie de imagine a Premiilor Gopo 2022 împrumută culorile drapelului ucrainean, într-un mesaj de solidaritate faţă de vecinii noştri.

Evenimentul care celebrează performanţele creatorilor români din domeniul cinematografiei va avea loc în acest an pe data de 3 mai, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, şi va fi transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited şi premiilegopo.ro.

În weekend-ul 8-10 aprilie, pe TIFF Unlimited vor fi difuzate online filmele nominalizate la categoria Cel mai bun film european la Premiile Gopo 2022. Ele vor putea fi vizionate gratuit timp de 24 de ore, o parte dintre ele urmând să fie disponibile ulterior exclusiv abonaţilor. Filmele nominalizate anul acesta la categoria Cel mai bun film european sunt: „Adio, proştilor! / Adieu les cons” (r. Albert Dupontel), „Încă un rând/ Another Round” (r. Thomas Vinterberg), „Traducătorii/ Les traducteurs” (r. Régis Roinsard), „Annette” (r. Leos Carax) şi „Portretul unei femei în flăcări/ Portrait de la jeune fille en feu” (r. Céline Sciamma). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.