Lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala de anul acesta, a fost nominalizat la categoria „European Discovery” a premiilor Academiei de Film Europene (European Film Awards, EFA), unde „Cold War”, „Border” şi „Dogman” au primit cele mai multe selecţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pelicula pentru care regizorul Pawel Pawlikovski a fost premiat la Cannes a primit 5 nominalizări, inclusiv la categoriile „cel mai bun film european”, „cea mai bună actriţă” (Joanna Kulig), „cel mai bun actor” (Tomasz Kot) şi „cel mai bun scenarist” (Pawlikowski).

„Cold War” este urmat de „Dogman” (Matteo Garrone), „Border” (r. Ali Abassi) şi „Lazzaro felice” (Alice Rohrwacher), fiecare cu patru nominalizări. Ele sunt nominalizate la categoriile „cel mai bun film european”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun scenarist”.

Şi Rohrwacher a fost nominalizată pentru scenariu, la fel Abassi şi Garrone, alături de co-scenariştii lor.

„Girl” (Belgia) al lui Lukas Dhont şi „The Guilty” (Danemarca) al lui Gustav Moller au primit câte trei nominalizări. Ambele concurează pentru trofeul European Discovery, alături de „Nu mă atinge-mă” (România) al Adinei Pintilie, „One Day” (Ungaria), „Scary Mother” (Georgia, Estonia) şi „Those Who Are Fine” (Elveţia). Anunţul pentru această categorie a fost făcut la jumătatea lunii octombrie.

La categoriile „cel mai bun actor european” şi „cea mai bună actriţă europeană” au mai fost nominalizaţi, în afara protagoniştilor „Cold War”, Marcello Fonte - „Dogman”, Eva Melander - „Border”, Halldora Geirhardsdottir - „Woman At War”, Victor Polster - „Girl”, Sverrir Gudnason - „Borg/ McEnroe” şi Rupert Everett - „The Happy Prince”.

După anunţul făcut în cadrul Festivalului de Film de la Sevilia, cei peste 3.500 de membri ai Academiei de Film Europene vor vota câştigătorii.

Premiile vor fi acordate la cea de-a 31-a ediţie a galei EFA care va avea loc pe 15 decembrie la Sevilia.

Premiul pentru întreaga activitate îi va fi acordat anul acesta actriţei spaniole Carmen Maura, cunoscută din filme precum „¿Qué he hecho yo para merecer esto?”, „Matador”, „Mujeres al borde de un ataque de nervios” şi „Volver”, regizate de Pedro Almodóvar. E a fost prima actriţă premiată pentru interpretare la prima gală a EFA, în 1988, pentru rolul din „Mujeres al borde de un ataque de nervios”.

Ralph Finnes va primi trofeul European Achievement in World Cinema pentru cariera sa de actor şi regizor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.