”Povestea iubirii/ The History of Love”, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, parţial filmat în România, va rula pe marile ecrane din România din 9 iunie, distribuit de Transilvania Film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiera oficială va avea loc pe 5 iunie, la Cluj-Napoca, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în prezenţa lui Radu Mihăileanu şi a actorului britanic Derek Jacobi, protagonistul peliculei.

Regizorul se va întâlni şi cu publicul din Bucureşti, la o proiecţie specială, pe 8 iunie.

Bazat pe bestseller-ul cu acelaşi nume scris de Nicole Krauss şi tradus în peste 35 de limbi, filmul urmăreşte povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) şi Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-Al Doilea Război Mondial par să-i despartă pentru totdeauna, transmite distribuitorul. 

”Toate filmele mele sunt poveşti de dragoste”, spune Radu Mihăileanu. ”Poveşti disperate de dragoste, despre oameni obişnuiţi care înfruntă obstacole şi o iau de la capăt, copleşindu-ne cu grandoarea şi splendoarea lor. Dar niciunul nu cedează, cu toţii continuă să iubească, să existe”.

Motivaţia regizorului vine dintr-o convingere personală că umanitatea trece printr-o criză gravă şi profundă: ”Trăim într-o epocă în care dragostea de sine e mai presus de bucuria şi de satisfacţia de a face bine celui de lângă noi, de a ne pune încrederea în acesta. Uneori, dragostea pare desuetă, degradantă, siropoasă, conservatoare. Mi-a plăcut să-i apăr pe acei dinozauri utopici care luptă pentru sentimentul iubirii, pentru dragostea care ne ajută să trecem peste toate”.

Despre actorii din ”Povestea iubirii”, Radu Mihăileanu spune că soarta i-a surâs. Derek Jacobi este ”un actor complet, cu sufletul deschis, care trece de la comedie la tragedie la fel de simplu cum ar traversa strada”. Britanica Gemma Arterton, fostă Bond girl, ”a avut sarcina dificilă de a fi credibilă în rolul celei mai iubite femei din lume şi a reuşit să joace toate vârstele personajului său, de la 18 la 75 de ani, cu atâta intensitate”.

Despre Sophie Nélisse, cunoscută pentru rolul din ”The Book Thief”, spune că este ”un geniu de 15 ani, plin de energie, care sare de la dramă la comedie într-o secundă, care înţelege toate mizele dramatice şi are acea capacitate rară de a controla totul şi de a se uita pe sine atunci când joacă”. William Ainscough are numai 11 ani şi l-a rugat încă de la început să-l trateze ca pe un adult pe platou. Şi „cireaşa de pe tort: Elliott Gould este un tip ”nebun, generos, amuzant, disponibil, care-mi spunea tot timpul: «Radu, sunt aici să fac tot ce vrei tu»”.

”Povestea iubirii” este o coproducţie Franţa-Canada-Belgia-România, coproducătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc în judeţul Cluj şi în Bucureşti, la Montreal şi New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireşu şi în mai multe locaţii din Cluj-Napoca (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Naţional, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Regizorul şi scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la Bucureşti şi stabilit în Franţa în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum ”Trahir” (1993), ”Trenul vieţii/ Train de vie” (1998), recompensat cu premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia şi cu premiul publicului la Sundance, ”Trăieşte!/ Va, vis et deviens!” (2005), care s-a bucurat la rândul lui de premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César pentru scenariu original. ”Concertul” (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. ”Izvorul femeilor/ La source des femmes” a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.