Produse eco de la fermă, cârnaţi de Pleşcoi, vin bio, brânzeturi artizanale şi multe poveşti gastronomice din Ţinutul Buzăului îi vor încânta pe gurmanzi la prima ediţie a Pieţei Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, în vecinătatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiană Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroioşi din Scorţoasa, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Târgul, organizat de comunitatea Slow Food Buzău Land, în colaborare cu Asociaţia Ţinutul Buzăului (care reprezintă Geoparcul UNESCO Ţinutul Buzăului), are ca scop promovarea zonei ca destinaţie gastronomică, precum şi susţinerea micilor producători locali şi a proprietarilor de pensiuni care oferă turiştilor hrană sănătoasă, produsă cu ingrediente locale şi având grijă faţă de mediul înconjurător.

Timp de două zile, vizitatorii pieţei vor putea degusta produse renumite precum cârnaţii de Pleşcoi, picantul babic, covrigii de Buzău, vinul de Dealu Mare, dar şi multe alte preparate culinare delicioase pregătite de restaurantele pensiunilor din zonă, multe dintre ele urmând reţete tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie.  De la  legume, fructe, specialităţi de miere, gemuri, zacuscă, brânzeturi maturate, mezeluri şi până la băuturile artizanale, precum sucurile de fructe, berea locală (printre care faimoasa „Colţi Amber Ale” şi miedul), toţi producătorii au în comun o abordare prietenoasă cu mediul şi respectarea principiilor slow food.

Piaţa Artizanilor este primul târg din România care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii refolosind uşi vechi şi alte materiale de construcţie pentru a oferi o modalitate mai durabilă şi mai ecologică de prezentare a produselor.

Pe parcursul celor 2 zile de târg, vizitatorii pot face cunoştinţă cu micii producători şi afla despre metodele lor de preparare, având totodată ocazia să vizioneze o expoziţie geologică la standul dedicat Geoparcului Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului. Piaţa va găzdui, de asemenea, artişti locali şi o expoziţie de produse meşteşugăreşti care are ca scop evidenţierea talentului artistic din cadrul comunităţii şi sensibilizarea cu privire la importanţa susţinerii artizanilor din regiune. Pe lângă expoziţiile de produse alimentare şi de artă, Piaţa Artizanilor va fi un eveniment de familie, oferind ateliere pentru copii.

„Credem că Piaţa Artizanilor nu este doar o oportunitate de a prezenta bogatele tradiţii culinare şi diversele produse locale din Buzău, ci şi o oportunitate de a crea beneficii economice pentru comunitatea locală", declară Thorsten Kirschner, unul dintre iniţiatorii proiectului. "Prin colaborarea între Comunitatea Slow Food Buzău Land şi Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului, creăm o platformă pentru ca artizanii alimentari locali să îşi prezinte produsele unice şi pentru ca vizitatorii să descopere şi să aprecieze bogăţia gastronomiei buzoiene. Obiectivul nostru este de a promova dezvoltarea durabilă şi conservarea culturii şi patrimoniului local. Prin organizarea Pieţei Artizanilor, sperăm să sprijinim micii producători locali, să promovăm agricultura durabilă şi să sensibilizăm publicul cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător", adaugă acesta.

„Dezvoltarea durabilă este obiectivul principal al unui Geoparc, iar asta înseamnă multe, de la protecţia mediului, la educaţie şi economie. Turismul este esenţial pentru o zonă aşa bogată în atracţii ca Ţinutul, iar mâncarea locală şi tradiţională este cu adevărat o experientă, deoarece turiştii pot gusta alimente şi băuturi pe care nu le-au încercat niciodată înainte. Folosind patrimoniul culinar, se pot chiar crea tururi şi evenimente gastronomice care atrag vizitatori şi îi introduc în bucătăria locală. De aceea, Târgul Artizanilor poate dezvălui multe despre istoria şi moştenirea regiunii, fiind o pârghie pentru dezvoltarea durabilă şi responsabilă în turism, prin promovarea produselor locale şi a practicilor de producţie eco şi curate. Vă aşteptăm să vă bucuraţi de o experienţă culinară unică într-un mediu plăcut şi prietenos, unde veţi avea ocazia să descoperiţi arome autentice şi să încercaţi o varietate de produse naturale şi tradiţionale. În plus, veţi avea oportunitatea de a cunoaşte producători locali, să gustaţi din poveştile acestora şi să învăţaţi despre modul în care ei produc bunătăţi cu pasiune şi dedicaţie”, a declarat Irina Ţirdea, reprezentanta Asociaţiei Ţinutul Buzăului.

Cu ocazia Pieţei Artizanilor, Asociaţia Ţinutul Buzăului lansează online prima ediţie a revistei gastronomice a Geoparcului, intitulată "Ţinutul, bucată cu bucată" – la fel precum seria de clipuri gastronomice de pe canalul YouTube al Geoparcului. 

Comunitatea Slow Food Buzău Land reuneşte fermieri, producători de alimente, pensiuni agroturistice şi restaurante de pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului şi din împrejurimi, dar şi iubitori de hrană sănătoasă şi sustenabilă. Comunitatea este acreditată oficial şi face parte din reţeaua internaţională eco-gastronomică Slow Food, cu peste 100.000 de membri în întreaga lume.
Slow Food Buzău Land este o platformă de promovare a producţiei artizanale de alimente de calitate, care respectă cele 3 principii slow food: 1. alimente de calitate, gustoase şi sănătoase, 2. producţie care nu dăunează mediului înconjurător şi 3. preţuri corecte pentru consumatori şi echitabile pentru micii producători.

Membrii comunităţii beneficiază de promovare atât pe website-ul Slow Food Buzău, cât şi prin diverse evenimente organizate de comunitate. Pentru a putea face parte din reţea, producătorii locali de legume şi fructe trebuie să adopte metode cât mai naturale, fără a folosi îngrăşăminte chimice şi conservanţi, în vreme ce fermele de animale şi produse lactate trebuie să respecte anumite principii de bunăstare a animalelor. La rândul lor, producătorii de alimente şi băuturi trebuie să folosească cel puţin o treime din ingrediente din producţie locală şi naturală, să nu folosească aditivi, plante modificate genetic sau ingrediente ultraprocesate.

Asociaţia Ţinutul Buzăului este organizaţia care manageriază Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti. Este o organizaţie non-guvernamentală care derulează proiecte de dezvoltare durabilă, implicare civică, educaţie, economie şi protecţia mediului. În perioada 2020-2022, alături de Consiliul Judeţean Buzău şi  Universitatea din Bucureşti, Asociaţia Ţinutul Buzăului a realizat demersurile pentru dobândirea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO pentru acest teritoriu. Misiunea acesteia e de a construi un model de dezvoltare sustenabilă folosind ca resursă primară patrimoniul natural şi cultural al zonei. Asociaţia include specialişti în geologie, ştiinţe socio-culturale, dezvoltare sustenabilă, arii protejate, educaţie, design grafic, IT, implicarea comunităţii, management de destinaţie şi conservarea patrimoniului natural şi cultural. Scopul lor este de a îmbunătăţi calitatea mediului şi viaţa comunităţilor din zonă, dezvoltând capacitatea acestora de decizie şi mobilizare şi promovând dezvoltarea turismului alternativ, în armonie cu mediul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.