Lungmetrajul „Phantom Thread” a fost desemnat de critici cel mai bun film al ultimului an şi va fi recompensat cu FIPRESCI Grand Prix, astfel că Paul Thomas Anderson a devenit primul regizor care a câştigat de trei ori acest trofeu, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cineastul american a mai fost premiat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film în 2000 şi 2008, pentru „Magnolia”, respectiv „There Will Be Blood”.

Anderson va primi trofeul la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la San Sebastian, pe 21 septembrie.

Ultimul lungmetraj în care joacă Daniel Day-Lewis (el a anunţat anul trecut că renunţă la actorie) a fost ales drept cel mai bun film al anului în urma unui sondaj la care au participat 473 de critici şi jurnalişti internaţionali.

Pentru acest premiu au fost luate în considerare filme lansate la nivel internaţional după 1 iulie 2017.

Pe lista scurtă s-au aflat „Cold War” al lui Pawel Pawlikowski, premiat pentru regie la Cannes, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, premiat cu 4 Globuri de Aur, 2 Oscaruri şi 5 BAFTA, şi „Zama”, de Lucrecia Martel.

„Phantom Thread” a avut premiera la New York în luna decembrie. Drama romantică este plasată în Anglia anilor 1950, iar Day-Lewis joacă rolul unui creator de modă a cărui viaţă plină de tabieturi este perturbată de o tânără ambiţioasă. Vicky Krieps şi Lesley Manville mai fac parte din distribuţia filmului care a primit şase nominalizări la Oscar, câştigând un trofeu („cele mai bune costume” - Mark Bridges).

Filmele „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” şi „Zama” au avut premiera în 2017 la Festivalul de la Veneţia, iar „Cold War”, în mai, la Cannes.

FIPRESCI Grand Prix a fost acordat prima dată în 1999. Anul trecut, câştigător a fost desemnat „The Other Side of Hope” al lui Aki Kaurismaki. Cineastul finlandez a mai primit acest premiu în 2002, pentru „The Man Without a Past”. Între regizorii recompensaţi cu acest trofeu se numără Michael Haneke, Richard Linklater, Pedro Almodovar, Jean-Luc Godard, Cristian Mungiu, George Miller, Jafar Panahi şi Maren Ade, singura femeie care a primit această distincţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.