Peste 6.000 de bilete au fost vândute în avans pentru cea de-a şaptea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va începe vineri şi va avea loc până pe 23 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul se deschide oficial vineri, de la ora 18.30, la Cinema Pro, cu ”Toni Erdmann”, în prezenţa regizoarei Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecţiei. Producţia a câştigat premiul criticii – FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes 2016, şi este propunerea Germaniei pentru o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor  Oscar 2017. un alt film semnat de Maren Ade, ”Everyone Else/ Alle Anderen” (2009), distins cu marele premiu al juriului şi Ursul de Argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin, va fi prezentat în festival.

Un alt invitat special în acest prim weekend este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecţiile filmelor lui Abbas Kiarostami. În secţiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: ”Close-Up” (1990), ”Through the Olive Trees” (1994), ”Le Goût de la cerise/ Taste of Cherry” (Palme d’Or, Cannes 1997) şi ”Ten” (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.

Sâmbătă este Ziua de Aur la Cinema Pro. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri, vor rula în premieră, într-o singură zi. Maratonul începe la ora 13.30 cu ”The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, şi continuă de la 18.00, cu ”Fire at Sea”, de Gianfranco Rosi, documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. De la 21.15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d’Or în 2016, ”I Daniel Blake”, de Ken Loach.

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes cu ”The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”, va fi prezent duminică, de la 18.30, la proiecţia filmului său de la cinema Elvire Popesco. Debutul său, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei pentru o nominalizare la Oscar.

Tot în weekend încep proiecţiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediţiei din acest a Les Films de Cannes à Bucarest: ”Demonlover”, ”L’Heure d’été” şi ”L’Eau froide”. Regizorul francez va susţine un masterclass la UNATC, la care accesul va fi liber, pe 21 octombrie, de la ora 11.00, moderat de  criticul de film Michał Oleszczyk (Rogerebert.com).

Un masterclass cu acces liber va susţine şi regizorul francez Alain Guiraudie - cunoscut pentru ”Rester Vertical” şi ”L’Inconnu du lac” -, pe 18 octombrie, de la ora 11.00, la sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate în primul weekend se află şi ”Juste la fin du monde” al lui Xavier Dolan (marele premiu), ”American Honey”, de Andrea Arnold (Premiul juriului), ”Ma’Rosa” (Premiul de interpretare feminină – Jaclyn Jose), ”Elle”, de Paul Verhoeven, propunerea Franţei pentru o nominalizare la Oscar, ”Fixeur”, noul film al lui Adrian Sitaru, şi pelicula ”Şi va fi…”, o coproducţie a studiourilor Buftea şi a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile şi proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecţia de duminică, 16 octombrie, de la ora 14.00, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - Arcub, în cadrul Programului cultural ”Bucureşti - Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român şi Goethe Institut.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca are loc în perioada 14-16 octombrie, ediţia de Timişoara, între 21 şi 22 octombrie, iar cea de Iaşi, între 28 şi 29 octombrie.

Bilete pentru proiecţii pot fi cumpărate online, prin eventbook.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.