Filme regizate de Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Orson Welles, John Ford, Blake Edwards, Sam Fuller, D.A. Pennebaker, George Cukor, James L. Brooks şi Ang Lee se numără între cele 25 de lungmetrajele incluse anul acesta în National Film Registry, o arhivă administrată de Biblioteca Congresului din Statele Unite, scrie The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, National Film Registry deţine 750 de filme de referinţă ale cinematografiei mondiale.

John Ford este acum regizorul cu cele mai multe filme incluse în registru, 11, după ce „The Informer” (1935) a fost listat anul acesta.

Lista cuprinde primul lungmetraj al lui Hitchcock, „Rebecca” (1949), „Leave Her to Heaven” (1945), de John M. Stahl, „The Lady From Shanghai” (1947), de Orson Welles, „Jurassic Park” (1993), de Steven Spielberg, „Days of Wine and Roses” (1962), de Blake Edwards, „The Shining” (1980), de Stanley Kubrick, „The Navigator” (1924), de Buster Keaton, şi „Brokeback Mountain” (2005), de Ang Lee, cel mai nou film care a fost inclus.

Muzica ocupă şi ea un loc important în listă, prin „On the Town” (1949), cu Gene Kelly şi Frank Sinatra, „My Fair Lady” (1964), cu Audrey Hepburn, şi documentarul „Monterey Pop” (1968), regizat de D.A. Pennebaker.

Biblioteca Congresului face selecţia după ce se consultă cu membri ai National Film Preservation Board, între alţii. 

Peste 6.300 de titluri au fost propuse de public pentru includerea în această listă. Filmele trebuie să aibă cel puţin 10 ani vechime pentru a fi eligibile.

Congresul american a înfiinţat această arhivă în 1988 prin adoptarea Legii naţionale de conservare a filmelor, prin care a cerut Bibliotecii Congresului din Washington să aleagă şi să conserve filme care sunt semnificative din punct de vedere cultural, istoric şi estetic. De atunci, în fiecare an, în luna decembrie, National Film Registry se îmbogăţeşte cu 25 de pelicule.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.