Parada Clătitelor, un bal mascat, dar şi concerte vor avea loc la ediţia a XIII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer, unde se vor găti aproximativ 40.000 de clătite şi sunt aşteptaţi în jur de 20.000 de turişti. Evenimentul simbolizează venirea primăverii şi are loc înainte de intrarea în Postul Paştelui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Clătitelor de la Prejmer, ajuns la a XIII-a ediţiei, se desfăşoară în perioada 24-25 februarie.

Anual, mii de oameni vin ca să guste din numeroasele feluri de clătite, de la cele cu umplutură de sarmale, zacuscă sau spanac, la cele cu gem sau ciocolată, însă punctul culminant al evenimentului este Parada Clătitelor. 

Duminică dimineaţă, de la ora 10.00, cetele de feciori mascaţi colindă satul călare, din alai făcând parte acordeonişti, toboşari, trompetişti şi o căruţă cu sobă în care se pregătesc clătitele.

Se spune că zgomotul produs de flăcăi alungă spiritele rele şi vremea geroasă şi are rolul de a ”grăbi" primăvara.

În timpul paradei, tinerii din alai primesc bani, vin, făină, zahăr sau ouă pe care le folosesc la prepararea clătitelor şi gogoşilor care urmează să fie servite participanţilor şi spectatorilor la balul mascat de după paradă.

În timpul perindării lor prin sat, tinerii din Prejmer obişnuiesc să fure câte o fată pe care părinţii trebuie să o răscumpere.

Urmează apoi o paradă a măştilor, iar de la ora 18.00 începe Balul Mascat din Cetatea Prejmer, care ţine până în zori.

Viceprimarul comunei Prejmer, Bogdan Loredan, spune că vor fi preparate cel puţin 30 - 40.000 de clătite şi se aşteaptă ca la eveniment să vină aproximativ 20.000 de turişti. 

 ”Anul acesta mizăm că vor veni la festival 15.000 - 20.000 de turişti. Vor fi pregătite cel puţin 30.000 - 40.000 de clătite pentru toate gusturile. Vor fi şi spectacole de dans, concert de fanfară şi un recital Direcţia 5“, a spus viceprimarul din Prejmer.

În anul 2013, Festivalul Clătitelor a fost întrodus în calendarul gastronomic al României, publicat de Autoritatea Naţională de Turism.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.