Pantalonii din piele pe care prim-ministrul britanic Theresa May i-a purtat în timpul unui interviu pe care l-a acordat publicaţiei Sunday Times a declanşat o serie de controverse şi dispute politice în Marea Britanie, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Titlurile de pe primele pagini ale ziarelor despre controversele şi disputele dintre partidele politice nu reprezintă nimic nou. Însă, de această dată, ele par să fi fost declanşate de o pereche de pantaloni din piele.

În urmă cu două săptămâni, Theresa May a acordat în reşedinţa ei un interviu jurnaliştilor de la Sunday Times, cărora le-a vorbit despre copilăria sa şi dezvăluit faptul că are insomii din cauza Brexit-ului. Însă alegerea sa vestimentară - o pereche de pantaloni din piele care au costat 995 de lire sterline - a reprezentat elementul care a provocat cele mai multe discuţii în presa britanică după publicarea acelui interviu.

”Eu nu am pantaloni din piele. Nu cred că am cheltuit vreodată o sumă atât de mare pe un singur articol vestimentar, cu excepţia, poate, a rochiei mele de mireasă”, a declarat Nicky Morgan, fost Secretar al Educaţiei, pentru The Times, adăugând că pantalonii din piele purtaţi de Theresa May au fost ”remarcaţi şi discutaţi” de politicienii britanici.

Acela a fost momentul în care ştirea despre pantalonii Theresei May a explodat pur şi simplu în presă, după ce o membră a Partidului Conservator, Nadine Dorries, a criticat declaraţiile făcute de Nicky Morgan.

”După părerea mea, comentariile lui Nicky Morgan au fost sexiste, deoarece ea nu a criticat niciodată costumele foarte scumpe pe care le purta David Cameron”, a declarat Nadine Dorries pentru Daily Mail.

Apoi, Nicky Morgan a aflat că a fost ”dezinvitată” la o întâlnire organizată pe Downing Street pentru a se discuta despre Brexit, a raportat The Guardian.

Întrebată în timpul unei vizite în Bahrain despre teoria potrivit căreia preţul acelor pantaloni a făcut-o să pară că ”a pierdut contactul cu realitatea”, prim-ministrul britanic a preferat să răspundă vorbind despre ”importanţa unei ţări care trebuie să fie funcţională pentru toată lumea”, spunând că a călătorit în toată ţara şi a cunoscut persoane ”într-o varietate întreagă de circumstanţe”.

Însă scandalul, denumit aproape inevitabil ”trousergate”, nu a dispărut de la sine, iar în weekendul trecut Mail on Sunday a dezvăluit un schimb lapidar de SMS-uri între Nicky Morgan şi şeful de cabinet al premierului, Fiona Hill.

După ce Fiona Hill i-a trimis un mesaj fostului ministru conservator Alistair Burt, care a fost, de asemenea, invitat la întâlnirea din Downing Street, prin care i-a cerut acestuia să nu mai aducă ”niciodată acea femeie la Numărul 10”, Nicky Morgan a aflat cumva despre existenţa acelui mesaj.

”Dacă nu îţi place ceva din ce am spus sau am făcut, te rog să îmi spui acest lucru în mod direct. Niciun bărbat nu mă «aduce cu el» la nicio întâlnire. Cei din echipa voastră m-au invitat. Dacă nu vrei să mai auzi opiniile mele la viitoarele întâlniri va trebui să le spui şi lor acest lucru”, i-a scris ea Fionei Hill.

Fiona Hill i-a răspuns în felul următor: ”Ei bine, el te-a adus. Asta e!”.

Însă mai era oare vorba despre o pereche de pantaloni în toate aceste chestiuni? Deşi acei pantaloni din piele, creaţi de Amanda Wakeley, au ţinut prima pagină a presei, disputele dintre politicienii britanici au căpătat foarte repede o conotaţie mult mai largă şi au vizat, în principal, Brexit-ul.

Nicky Morgan, care a fost concediată din funcţia de Secretar pentru Educaţie atunci când Theresa May a devenit prim-ministru şi s-a mutat la Downing Street Numărul 10, a devenit extrem de vocală în ultima vreme şi a cerut cu fermitate guvernului să facă publice detaliile din strategia sa de ieşire oficială a Marii Britanii din UE.

Ea a avertizat în legătură cu părăsirea pieţei unice europene, care se va transpune într-un ”Brexit greu”, favorizat de unul dintre membrii guvernului, şi a spus că parlamentarii britanici ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privinţa viitorului acord cu Bruxelles-ul.

În plus faţă de divergenţele generate de Brexit, o serie de scrisori private care au fost publicate recent în presă au dezvăluit o altă dispută între Nicky Morgan şi Theresa May cauzată de planurile de a ”deprioritiza” situaţia copiilor imigranţilor ilegali care învaţă în şcolile britanice.

De asemenea, Nicky Morgan a atacat public planurile guvernului de a extinde şcolile de gramatică, spunând că acestea riscă să ”submineze” progresele recente care au fost făcute în şcoli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.