Lungmetrajele „Dolor y gloria”, de Pedro Almodóvar, „Mientras dure la guerra”, de Alejandro Amenábar, şi „Buñuel en el laberinto de las tortugas”, de Salvador Simó, se află pe lista scurtă a Academiei spaniole de film pentru propunere spre nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Academia de Cine va anunţa pe 5 septembrie filmul pe care îl va propune spre nominalizare, după ce membrii ei vor vota, informează El Pais.

Pedro Almódovar a mai fost de două ori nominalizat la categoria numită până anul acesta „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar, cu „Mujeres al borde de un ataque de nervios” (1988) şi „Todo sobre mi madre” (1999). Acesta din urmă a câştigat trofeul în 2000.

Cineastul spaniol deţine în palmares un premiu pentru scenariul lungmetrajului „Hable con ella” (2002). El a fost selectat şi la categoria „cea mai bună regie” pentru acelaşi film.

Producătorul Agustín Almodóvar, fratele regizorului, a declarat: „Să fim preselecţionaţi este un rezultat incredibil, având în vedere că este un film atât de intim şi cu atât de puţine concesii. Academia de la Hollywood continuă să fie contra lui Trump. S-a deschis lumii şi, într-un fel, asta face puţin mai greu să concurezi la categoria film internaţional”.

„Dolor y Gloria”, cel de-al 21-lea lungmetraj al lui Pedro Almodóvar într-o carieră de peste patru decenii, a fost prezentat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, unde Antonio Banderas a fost premiat pentru interpretare. Din distribuţie mai fac parte Penélope Cruz, Julieta Serrano, Nora Navas şi Asier Etxeandia.

Unica participare la Oscar a lui Alejandro Amenábar, cineast de origine chiliană, coincide cu cea mai recentă reuşită a Spaniei la gală - „Mar Adentro”, cu Javier Bardem în rol principal, a câştigat în 2005 trofeul pentru film în limbă străină. Acelaşi film a fost recompensat cu 14 trofee Goya, stabilind un record.

După două lungmetraje realizate în limba engleză („Agora” şi „Regression”), regizorul a revenit la spaniolă şi a filmat „Mientras dure la guerra” în Salamanca, Toledo, Chinchón (Madrid) şi Ţara Bascilor. Filmul, al şaptelea lungmetraj al său, îi are în centru pe Karra Elejalde, în rolul Miguel de Unamuno, scriitor şi rector al Universităţii din Salamanca, şi pe Eduard Fernández, în rolul militarului Millán Astray, fondator al Legiunii spaniole. Pelicula a fost selectată în competiţia ediţiei de anul acesta a Festivalului de la San Sebastián.

„Buñuel en el laberinto de las tortugas”, de Salvador Simó, este un film de animaţie, adaptare a romanului grafic omonim în care este recreat scurtmetrajul documentar „Las hurdes. Tierra sin pan” al cineastului spaniol. 

O singură dată un film spaniol de animaţie a ajuns să fie nominalizat la Oscar - „Chico y Rita”, de Fernando Trueba, Javier Mariscal şi Tono Errando, în 2011 - însă la categoria „cel mai bun lungmetraj de animaţie”.

Cea de-a 92-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020, la Dolby Theatre din Los Angeles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.