Filmul "La douleur", de Emmanuel Finkiel, despre Al Doilea Război Mondial, după un text onomim de Marguerite Duras, este propunerea Franţei spre nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" la Oscar 2019, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Comisia însărcinată să desemneze filmul care va reprezenta Franţa la Oscar 2019 pentru cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza tocmai a ales La Douleur", potrivit unui comunicat al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) care a susţinut filmul.  

Lungmetrajul lui Emmanuel Finkiel lansat anul acesta înaintea filmelor "Climax", de Gaspar Noé, "Mademoiselle de Joncquières", de Emmanuel Mouret, "Les Quatre Sœurs", de Claude Lanzmann, toate preselectate pentru a reprezenta Hexagonul la categoria "cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza" a premiilor Academiei Americane de Film în 2019. 

"La Douleur", care "a sedus aproape 350.000 de spectatori în Franţa", potrivit CNC, este bazat pe romanul scris de romaniera Marguerite Duras despre întoarcerea soţului ei Robert Antelme din lagărele de concentrare. Acesta din urmă, care a făcut parte din grupul de rezistenţă al lui François Mitterrand, a fost arestat pe 1 iunie 1944, închis la Compiègne, apoi deportat la Buchenwald şi apoi la Dachau. Timp de luni de zile, scriitoarea se consumă în aşteptare şi când revine, ea descoperă "38 de kilograme repartizate într-un corp de un 1,78 înălţime", cu capul "sălbatic, dar sublim" ieşind "din acest osuar".  

Regizorul a mărturisit că mai multe pasaje au fost de "nefilmat". 

Filmul, cu Benoît Magimel şi Mélanie Thierry care o interpretează pe Marguerite Duras, a fost vândut de TF1 Studio în străinătate şi a fost distribuit în SUA prin Music Box Films de la sfârşitul lunii august.

Zeci de opere ale lui Marguerite Duras au fost adaptate pentru ecran, între care "India Song" şi "Amantul/ L'Amant", care a fost nominalizat la categoria "cea mai bună imagine" a premiilor Oscar 1993. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.