Cea de-a 91-a gală a premiilor acordate de membrii Academiei Americane de Film a început la Dolby Theatre din Los Angeles şi marchează finalul unui sezon controversat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia a fost deschisă de Queen şi Adam Lambert, cu „We Will Rock You” şi „We Are the Champions”. 

În plus, vor fi interpretate piesele „When a Cowboy Trades His Spurs for Wings” din „The Ballad of Buster Scruggs” (Gillian Welch şi David Rowlings), „The Place Where Lost Things Go” din „Mary Poppins Returns” (Bette Midler şi Marc Shaiman), „I’ll Fight” din „RBG” (Jennifer Hudson) şi „Shallow” din „A Star Is Born” (Lady Gaga şi Bradley Cooper), nominalizate la categoria „cel mai bun cântec original”. După cum a fost anunţat în urmă cu câteva zile, rapperii Kendrick Lamar şi SZA vor absenta de la gală, unde ar fi trebuit să cânte piesa nominalizată „All the Stars”, din filmul „Black Panther”.

Este pentru a doua oară în istoria galei când aceasta are loc fără un prezentator principal. După propunerea făcută lui Kevin Hart în decembrie şi refuzul lui, în urma scandalului privind mesaje anti-gay publicate pe Twitter în urmă cu un deceniu, au fost vehiculate mai multe nume care ar putea prelua acest rol. În ultimă fază, s-a spus că actriţa Whoopi Goldberg ar putea fi gazda-surpriză a ceremoniei.

Lungmetrajele „Roma”, regizat de Alfonso Cuarón, şi „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, au primit cele mai multe nominalizări anul acesta, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Roma” este şi prima producţie Netflix care primeşte o nominalizare la categoria „cel mai bun film” a premiilor Oscar. Cuarón a primit patru selecţii pentru acest film, egalând recordul deţinut de Orson Welles şi Warren Beatty.

Pentru campania pentru Oscar a acestui film, Netflix a cheltuit suma record de 30 de milioane de dolari, dublu faţă de costul de producţie.

Spike Lee este acum, pentru prima dată, nominalizat atât la categoria „cel mai bun regizor”, cât şi la categoria „cel mai bun film”. Cineastul a mai primit în trecut două nominalizări la premiile Academiei Americane de Film, iar în 2016 a fost recompensat cu un Oscar onorific.

Lungmetrajul „Black Panther” (r. Ryan Coogler) este prima producţie după o serie de benzi desenate care obţine o nominalizare la categoria „cel mai bun film”. Pelicula a primit în total şapte selecţii.

„The Favourite” al lui Yorgos Lanthimos a fost nominalizat la nouă categorii ale premiilor Academiei (zece nominalizări în total), în timp ce remake-ul „A Star is Born” al lui Bradley Cooper a primit opt selecţii.

Filmul biografic „Vice”, despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, a primit opt nominalizări, iar „Green Book” şi „Bohemian Rhapsody”, câte cinci.

Anul trecut, marele câştigător al premiilor Oscar a fost „The Shape of Water” al mexicanului Gillermo del Toro, cu patru trofee, inclusiv pentru „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Scandalul celor 4 categorii. Academia Americană de Film a transmis la începutul lunii că anunţurile pentru patru categorii - cea mai bună imagine”, „cel mai bun montaj”, „machiaj/coafură” şi „cel mai bun scurtmetraj live action” - vor fi transmise la TV cu o întârziere, din cauza pauzelor de publicitate. Acest lucru a stârnit un val de nemulţumiri, numeroşi cineaşti catalogând decizia drept o insultă. AMPAS a oferit lămuriri, spunând că este vorba despre o serie de dezinformări, şi a afirmat că trofeele vor fi înmânate în formatul obişnuit.

Un număr de 7.902 membri ai Academiei au votat câştigătorii, anunţaţi de peste 40 de staruri ale cinematografiei, între care se află Javier Bardem, Daniel Craig, James McAvoy, Brie Larson, Charlize Theron, Jennifer Lopez şi Chris Evans.

Gala premiilor Oscar de anul acesta este produsă de cineaştii Donna Gigliotti, premiată de Academie pentru „Shakespeare in Love”, şi Glenn Weiss, regizor recompensat cu 14 trofee Emmy.

În Statele Unite, ABC transmite în direct gala care anul trecut a fost urmărită de 26,5 milioane de telespectatori, cea mai scăzută cifră din toate timpurile.

Ceremonia este difuzată în direct, în România, de postul Digi 24.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.