Documentarul "Împărăteasa roşie - viaţa şi aventurile Anei Pauker", în regia lui Radu Gabrea, va fi proiectat, sâmbătă, de la ora 20.00, la Institutul Cultural Român de la Bruxelles.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Cultural Român Bruxelles îi va aduce un omagiu regizorului Radu Gabrea prin proiecţia documentarului "Împărăteasa roşie - viaţa şi aventurile Anei Pauker" (2016), în cadrul Săptămânilor filmului românesc de la Strasbourg, care are loc în perioada 8 februarie - 14 martie.

"Radu este bunul şi vechiul meu prieten, stăteam alături la Eurimages, împreună am organizat prima ediţie a Săptămânilor filmului românesc la cinematograful Odyssée. A fost primul meu invitat român în cadrul acestei programări, eram foarte încântaţi să ne revedem cu ocazia proiecţiei ultimului său documentar despre Ana Pauker. Este trist să anunţ acum această proiecţia in memoriam, după ce am vorbit în fiecare seară de la deschiderea acestei ediţii de film românesc despre dezbaterea pe care o pregătim", a mărturisit directorul cinematecii, Faruk Gunaltay.       

"Împărăteasa roşie - viaţa şi aventurile Anei Pauker este cel mai recent film documentar al regizorului Radu Gabrea, realizat în linia interesului permanent pentru descoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României. Am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară. Apariţia excepţionalei cărţi a istoricului american Robert Levy, Ana Pauker: The rise and fall of a Jewish communist mi-a dat ideea documentarului şi m-a ajutat, direct şi indirect, la realizarea acestuia”, declara Radu Gabrea despre documentarului dedicat controversatei personalităţi politice de origine evreiască.

"Săptămânile filmului românesc la cinematograful Odyssée au ajuns la a cincea ediţie şi sunt organizate anual de Institutul Cultural Român Bruxelles şi de Asociaţia de studenţi români din Strasbourg, una din cele mai active asociaţii pe care le-am întâlnit în carierea mea de director al cinematecii. Cu concursul ICR am prezentat la Strasbourg, în decursul anilor, cele mai recente filme din România şi din Republica Moldova, am realizat o retrospectivă a cinematografiei româneşti şi am invitat cei mai titraţi cineaşti, precum Radu Gabrea, Stere Gulea, Adrain Lustig sau actorii Olimpia Melinte şi Cuzin Toma" , a adăugat Faruk Gunaltay pentru ICR Bruxelles.   

Radu Gabrea a murit, joi, la vârsta de 79 de ani. Sâmbătă, toţi cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu cineastului o pot face la Teatrul Nottara, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit, până la ora 17.00.  Înmormântarea va avea loc duminică, la ora 14.00, la cimitirul Bellu. 

A regizat peste 20 de filme artistice, de televiziune şi documentare. Între acestea se numără ”Dincolo de nisipuri” (1971), ”Ein Mann wie EVA” (1984), ”Cocoşul decapitat” (2007), ”Călătoria lui Gruber” (2008) şi ”O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2014). El a fost directorul festivalului MeCEFF de la Mediaş.

A realizat primul serial de televiziune din România, ”Urmărirea”, în 1970, iar cu ”Dincolo de nisipuri” din 1973 (ecranizare a romanului "Îngerul a strigat”, de Fănuş Neagu), a devenit unul dintre cineaştii incomozi pentru regimul Ceauşescu. Filmul a fost oprit de Nicolae Ceauşescu personal, modificat de cenzură, în principal în banda sonoră. După acest episod, Radu Gabrea s-a stabilit în Germania, ţara de origine a mamei sale. Pelicula a fost selectată la secţiunea Quinzaine des Realisateurs” a Festivalului de la Cannes.

Radu Gabrea a fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înfiinţat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului României. A deţinut funcţia până în anul 1999. A fost membru fondator al Fundaţiei "Filmul românesc".

Pe 24 februarie 2011, Radu Gabrea a fost decorat cu Ordinul Crucea de Cavaler al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania pentru meritele sale deosebite în relaţiile culturale germano-române şi, în special, pentru contribuţia sa artistică la înţelegerea istoriei germano-române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.