Moartea regizoarei Agnès Varda, un simbol al Noului Val în cinematografia francez, care a fost iubită peste tot în lume, a stârnit emoţie în lumea artiştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O imensă tristeţe. Pentru aproape 65 de ani, ochii şi vocea lui Agnès Varda au întruchipat cinematografia cu inventivitate nesfârşită", au scris organizatorii Festivalul de Film de la Cannes pe Twitter. "Locul pe care ea l-a ocupat va fi de neînlocuit. Agnès a iubit imaginea, cuvintele şi oamenii. Este una dintre acele persoane a căror tinereţe nu va dispărea niciodată".

Artistul şi filantropul francez JR, care a fost un colaborator apropiat al lui Varda şi cu care a lucrat la documentarul apreciat "Faces, Places", i-a adus un omagiu numind-o "stea căzătoare". 

Regizorul filmului "Moonlight", Barry Jenkins, a scris pe Twitter că Varda rămâne "o legendă". "A trăit din plin fiecare moment al celor 90 de ani", a scris el. 

Preşedinta Centrului Naţional al Cinematografiei şi Imaginii Animate, Frederique Bredin, a transmis: Varda a fost "generoasă, veselă, profund umană". "Agnès Varda a luminat vieţile noastre cu filmele sale, care erau extrem de inventive... Ceea ce ne-a lăsat prin munca ei şi prin lupta ei pentru îmbunătăţirea condiţiei femeii este de nepreţuit", a scris Bredin. 

Fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob, a scris pe Twitter că filmele cineastei "sunt comoara noastră. O comoară naţională: cea a spiritului francez". 

Cineasta Agnès Varda, cunoscută pentru filmele "Cléo de 5 à 7" şi "Les Glaneurs et la Glaneuse" şi supranumită "bunica Nouvelle Vague", a murit, în noaptea de joi spre vineri, în urma unui cancer, la vârsta de 90 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.