O specie de crab a fost denumită Harryplax severus, după numele profesorului Severus Snape, un personaj celebru din franciza ”Harry Potter”, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii acestei specii au reuşit să evite să fie capturaţi timp de 20 de ani după ce oamenii de ştiinţă au identificat specia, pe baza unor fosile. Crabii Harryplax severus au fost denumiţi după Severus Snape, un personaj celebru din franciza ”Harry Potter”, care a reuşit să păstreze până la moarte secretul asupra faptului că era un ”agent dublu” care lucra pentru directorul şcolii de magie Hogwarts, profesorul Dumbledore

Biologii identificaseră noua specie pe baza unor fosile descoperite în urmă cu 20 de ani în Guam de Harry Conley, un colecţionar de schelete marine, pe care le descoperea în timpul refluxului. 

Prenumele lui Harry Conley, nu cel al protagonistului seriei ”Harry Potter”, a furnizat primul termen din denumirea ştiinţifică a noii specii. Harry Conley este un colecţionar prolific de fosile de crustacee, ale căror cochilii se găsesc din abundenţă în nisipul acelei insule din Micronezia.

Termenul ”severus” a fost inclus în denumirea ştiinţifică a speciei în semn de omagiu adus personajului Severus Snape, un maestru al poţiunilor şi al secretelor bine păzite din şcoala de magie Hogwarts.

În filmele din seria ”Harry Potter”, personajul Severus Snape a fost interpretat de actorul Alan Rickman, care a decedat pe 14 ianuarie 2016, la vârsta de 69 de ani.

Severus Snape se alătură astfel unei liste impresionante de personaje din seria ”Harry Potter” ale căror nume au fost atribuite unor specii.

În 2016, scriitoarea J.K. Rowling, autoarea romanelor din această franciză, s-a declarat onorată după ce o specie de păianjen a fost denumită Eriovixia gryffindori, după vrăjitorul Godric Gryffindor, unul dintre fondatorii şcolii de magie Hogwarts. 

Cea mai ”bătrână” vieţuitoare denumită după un rezident de la Hogwarts a fost Dracorex hogwartsia, o specie de dinozauri care au trăit în urmă cu 66 de milioane de ani. Scheletul unui exemplar din această specie este expus la Children’s Museum din Indianapolis. În 2006, J.K. Rowling a acceptat ca numele unui membru din familia pahicefalosaurilor să se inspire din numele unui personaj din ”Harry Potter”, deoarece cei doi copii ai scriitoarei sunt pasionaţi de istoria dinozaurilor.  

Personajele inventate de J.K. Rowling nu sunt singurele din universul literar ale căror nume au fost acordate descoperirilor ştiinţifice. Atât Michael Crichton, cât şi Arthur C Clarke au primit onoarea ca numele lor să fie atribuite unor specii de dinozauri - Crichtonsaurus şi Serendipaceratops arthurcclarkei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.