Actriţa franceză Valentine Monnier îl acuză pe cineastul Roman Polanski că a violat-o în 1975, când se aflau la o cabană de ski în Gstaad (Elveţia).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monnier, a cărei activitate cinematografică s-a întins pe parcursul a cinci ani, între 1980 şi 1985, a declarat pentru Le Parisien că regizorul a violat-o când ea avea 18 ani. Publicaţia a menţionat că a discutat cu mai multe persoane din anturajul femeii şi că acestea au confirmat că ea le-a spus despre incident la scurt timp după ce a avut loc.

Polanski nu va avea de-a face cu justiţia în urma acestei dezvăluiri, deoarece în Franţa prescripţia răspunderii penale are loc după 20 de ani.

Monnier a spus că a fost îndemnată să vorbească acum pentru că săptămâna viitoare va fi lansat în Franţa cel mai nou film al lui Polanski, „J’Accuse”, care a fost recompensat anul acesta la Veneţia cu Marele premiu al juriului şi a beneficiat de critici favorabile.

„Violul este o bombă a timpului. Amintirea nu se duce. Devine o fantomă şi te urmăreşte şi te schimbă fără să îţi dai seama”, a spus Monnier, citată de Variety. „Denunţ această infracţiune ştiind că nu va exista o pedeapsă, într-o încercare de a pune capăt siguranţei. Personalităţile publice sunt considerate modele. Idolatrizându-i pe cei vinovaţi, îi împiedicăm pe oameni să realizeze consecinţele actelor lor”.

Ea a povestit că nu îl cunoştea personal pe cineast atunci când a acceptat să meargă la ski şi să stea în cabana lui cu un grup de prieteni, în iarna lui 1975, că a fost adevenită de el, violată şi, mai mult, că Polanski a încercat să îi dea o pastilă.

Avocatul francez al lui Polanski, Hervé Témime, a declarat pentru Le Parisien că cineastul neagă vehement acuzaţiile şi condamnă publicarea acuzaţiilor după 44 de ani, în preajma lansării filmului.  

Roman Polanski, în vârstă de 86 de ani, a fost găsit vinovat de justiţia americană în 1978 pentru că a violat o fată în vârstă de 13 ani, însă a fugit în Franţa înainte de a fi condamnat. De atunci, el se află în exil. În 2018, a fost exclus din Academia americană de film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.