120 de norvegieni au petrecut peste 30 de ore citind cu voce tare termenii şi condiţiile unui set de 33 de aplicaţii populare pentru telefoane mobile, într-o campanie a Consiliului pentru Protecţia Consumatorului, cu scopul de a evidenţia absurditatea dimensiunilor mari ale textelor, din cauza cărora consumatorii ajung să permită aplicaţiilor să întreprindă orice acţiune, informează The Telegraph.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, grupul a parcurs 900 de pagini, echivalentul a 250.000 de cuvinte, mai multe decât în romanul ”Moby Dick”, notează jurnaliştii The Telegraph.

În ture de câte 15 minute, politicieni, studenţi şi specialişti IT au citit cu voce tare, live, pe YouTube, termenii şi condiţiile aferente unui număr de 33 de aplicaţii - numărul mediu de aplicaţii pe care norvegienii le au instalate pe telefoanele mobile. Între aplicaţiile selectate s-au numărat Netflix şi Twitter.

Transmis în direct pe site-ul Consiliului pentru Protecţia Consumatorului din Norvegia, campania a atras peste 50.000 de spectatori.

Finn Myrstad, directorul Consiliului pentru politică digitală, a fost cel care a citit ultima pagină, în timp ce cronometrul arăta 31 de ore, 49 de minute şi 11 secunde.

”Dimensiunea actuală a termenilor şi condiţiilor serviciilor digitale sunt la limita absurdului. Scopul, dimensiunea şi complexitatea lor arată că este, practic, imposibil să iei decizii bune, în cunoştinţă de cauză”, a spus Myrstad.

Consiliul a arătat că aplicaţia Apple iTunes are termenii şi condiţiile cu cele mai mari dimensiuni - 54 de pagini. Lectura acestor pagini a durat două ore şi jumătate.

Campania a descoperit că în condiţiile aplicaţiei iTunes Exodus există acordul de a nu folosi Apple Software pentru a dezvolta, proiecta, fabrica sau produce ”rachete şi arme nucleare, chimice sau biologice”.

Consiliul face apel la industrie să redacteze termeni şi condiţii mai clare, în mai puţine pagini, dar şi să adopte un standard comun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.