Un număr de 25 de producţii, o parte dintre ele în premieră sau încă nelansate în cinema, vor fi proiectate, pe 21 septembrie, în nouă spaţii din Bucureşti şi la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc în Bucureşti la Cinema Muzeul Ţăranului (Sala Horia Bernea şi în aer liber), Cinema „Elvire Popesco”, Rezidenţa Scena 9, J’ai Bistrot, Unteatru, Grădina cu Filme-Creart, Teatrul Excelsior, Roaba de Cultură şi Deschis Gastrobar.

Între filmele care vor fi proiectate se numără „Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă”, debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie şi câştigătorul Ursului de Aur de la Berlinala de anul acesta. Filmul va fi prezentat la Cinema Elvire Popesco, de la ora 23:00, de producătoarea Bianca Oana. Biletele au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro la preţul de 15 lei.

Rezidenţa Scena 9 va găzdui proiecţia-tribut de anul acesta, „Pas în doi” (1985), dedicată regizorului Dan Piţa. Filmul va fi proiectat la 19:45, iar la final publicul va putea dialoga cu actorul Petrică Nicolae şi directorul de imagine Marian Stanciu. Tot aici, cinefilii pot urmări, de la 22:00, pelicula „Un prinţ şi jumătate”, în regia Anei Lungu. Filmul îi are în rolurile principale pe Iris Spiridon, Marius Manole şi István Teglas şi urmăreşte povestea a trei prieteni care nu reuşesc, din diverse motive, să aibă o familie. Noaptea se încheie aici cu documentarul „Procesul” (r. Claudiu Mitcu, Ileana Bîrsan), programat să ruleze de la 00:00.

La Cinema Muzeul Ţăranului – Sala Horia Bernea, vor fi prezentate trei filme încă nelansate în cinema. Începând cu ora 18:30, va rula prima parte a „Trilogiei Iubirii” a lui Florin Şerban, „Dragoste 1. Câine”. De la 20:30, va rula comedia romantică „Povestea unui pierde-vară”. La finalul acesti proiecţii, publicul va sta de vorbă cu regizorul Paul Negoescu şi o parte a echipei – actorii Alexandru Papadopol, Crina Semciuc, Rolando Matsangos, directorul de imagine Ana Drăghici şi producătorul Radu Stancu. Noaptea se încheie aici cu proiecţia „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude), laureat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019. Filmul va fi prezentat de producătoarea Ada Solomon.

Tot la Cinema Muzeul Ţăranului, dar în aer liber, spectatorii sunt invitaţi să urmărească debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, „Charleston”, şi filmul „Vânătorul de spirite/ The Wanderers”, cu Răzvan Vasilescu, Raluca Aprodu, Lior Ashkenazi şi Armand Assante.

„Charleston” (Foto: Adi Marineci)
„Charleston” (Foto: Adi Marineci)

Un număr de 17 scurtmetraje din selecţia TIFF 2018 pot fi vizionate la Deschis Gastrobar, de la ora 20:00, printre acestea regăsindu-se premiatele „Duminică” (r. Dorian Boguţă), „Michelangelo” (r. Anghel Damian) şi „Cadoul de Crăciun” (r. Bogdan Mureşan).

Roaba de Cultură este noul spaţiu care se alătură evenimentului începând cu acest an şi aici vor fi proiectate „Ghinionistul”, de Iura Luncaşu, de la ora 20:00, „Aniversarea”, de Dan Chişu, de la ora 23:15, şi documentarele „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu, de la ora 21:45, şi „România neîmblânzită”, de Tom Barton-Humphreys, de la ora 01:00.

Amatorii de filme documentare sunt aşteptaţi şi la J’ai Bistro, începând cu ora 20:00, unde vor putea viziona trei producţii: „Licu, o poveste românească” (r. Ana Dumitrescu), „Ouăle lui Tarzan” (r. Alexandru Solomon) şi „Dacii liberi” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan)

La Noaptea Albă a Filmului Românesc vor mai rula „Pororoca”, de Constantin Popescu, la Teatrul Excelsior, „Scurtcircuit” (r. Cătălin Saizescu, la Unteatru, „Secretul fericirii”, primul lungmetraj regizat de actorul Vlad Zamfirescu, la Grădina cu Filme-Creart, şi documentarul „Popeasca” (r. Stanca Radu), la Unteatru.

Biletele pentru cele trei proiecţii programate la Cinema Muzeul Ţăranului şi pentru proiecţia specială de la Cinema „Elvire Popesco” pot fi cumpărate de pe Eventbook. La toate celelalte filme intrarea este liberă.

Simultan cu proiecţiile din Capitală, în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, vor rula două filme, începând cu ora 20:00 - „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (r. Radu Jude) - avanpremieră clujeană - la care este invitat Alexandru Dabija; şi „Povestea unui pierde-vară” (r. Paul Negoescu) - premieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.