Regizorul şi scenaristul Nae Caranfil a vorbit publicului prezent vineri la premiera bucureşteană a celui mai recent lungmetraj al său, ”6,9 pe scara Richter”, despre semnificaţia cutremurelor personale şi despre modul în care a lucrat la această producţie, care ar putea fi, în opinia cineastului, un tribut adus lui Bob Fosse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul ”6,9 pe scara Richter” spune povestea unui cuplu aflat în impas. Viaţa celor doi, dominată de frica lui Antonov (Tony) de cutremure şi de cea a lui Kitty de a fi înşelată, ia o întorsătură radicală odată cu apariţia unui personaj demult dispărut din viaţa soţului - tatăl, Edi.

Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin şi Teodor Corban deţin rolurile principale, iar din distribuţie mai fac parte Maria Simona Arsu, Gelu Colceag şi Adrian Văncică. Imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile. Filmul va fi lansat în cinematografele româneşti pe 20 ianuarie 2017.

Nae Caranfil a mărturisit că nu s-a documentat referitor la cutremure pentru acest film. ”Le-am prins pe toate. Mi-a fost de ajuns. Următorul va veni după premiera oficială”, a glumit el.

Filmul nu poate fi încadrat în genul musical, a mai afirmat regizorul. ”Poate doar ultima secvenţă”. ”Mă interesează să fac comedii din ingrediente mai puţin obişnuite. Ideea mi-a venit prin 2010 şi am vrut să aduc împreună trei lucruri: obsesia cutremurelor, depresia şi musicalul”, a mai declarat Nae Caranfil.

”Totul poate şi merită să fie tratat în cheie comică, iar cutremurul nu face excepţie. Este vorba despre tot ce se întâmplă în viaţă care ne poate zgudui - pierderea slujbei, a unei persoane. Cutremurele personale reuşesc să ne dea un nou început, o nouă energie, o nouă viaţă”, a comentat regizorul.

Nae Caranfil nu neagă faptul că, în filmul său, există pe jumătate o satiră la adresa teatrului românesc. ”Am vrut să zugrăvesc lumea teatrului, viaţa lui colorată, cu tot ce are ea”.

Teodor Corban şi Laurenţiu Bănescu, în ”6,9 pe scara Richter”
Teodor Corban şi Laurenţiu Bănescu, în ”6,9 pe scara Richter”

Admirator al filmelor lui Charlie Chaplin, ale creaţiilor timpurii semnate de Jiří Menzel şi Miloš Forman, al lui Billy Wilder şi ”Unora le place jazzul”, comedii asumate ca gen, Nae Caranfil a adăugat: ”«All that jazz» a fost un element care m-a influenţat mult. Este unul dintre filmele mele preferate, cu umor cinic. Recunosc umil că am fost influenţat de Bob Fosse. Ar putea fi, de ce nu, un tribut adus lui”.

În ceea ce priveşte castingul şi filmările, regizorul a povestit că cel mai mult l-au încântat zilele în care au fost filmate scenele de cutremur, cât despre distribuţie, el a spus că nu a avut niciun actor în minte când a început să lucreze la proiect. ”Mă implic personal în casting, obişnuiesc să văd mulţi actori şi, de obicei, ia mult timp până reuşesc să găsesc în anumiţi actori carnea pentru personaje”, a explicat Caranfil.

Filmul ”6,9 pe scara Richter” a fost prezentat în festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, la Cinema Muzeul Ţăranului, în faţa unei săli pline. 

”Prin filmele pe care le fac încerc să aduc publicului bucurie”, a spus Nae Caranfil. ”Vă mulţumesc că aţi râs. A fost muzică pentru urechile mele”, a completat regizorul, care semnează şi coloana sonoră a filmului.

Les Films de Cannes à Bucarest 2016, care a început pe 14 octombrie, se va încheia duminică, cu filmul documentar ”Gimme Danger” al lui Jim Jarmusch.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.