Lungmetrajul de debut al regizorului Ladj Ly, "Mizerabilii/ Les Misérables", care este nominalizat la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional" a premiilor Oscar 2020 şi câştigător al premiului juriului la Cannes 2019, va rula în cinematografele româneşti din 24 ianuarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspirat din revoltele anului 2005 din Paris, declanşate de moartea a doi tineri în timpul unui raid al forţelor de ordine, "Mizerabilii" prezintă o perspectivă provocatoare a sărăciei şi violenţelor de la periferia Parisului, locul în care Ladj Ly a crescut şi care i-a fost mereu inspiraţie în carieră.

"Cine crede că este vorba de o nouă ecranizare a clasicului Victor Hugo, se înşală”, scrie publicaţia americană Variety. "Dar există un motiv pentru care "Les Misérables" poartă acelaşi titlu: ambele sunt amplasate în Montfermeil, suburbia muncitorească unde regizorul a crescut. Un secol mai târziu, mizeria e încă acolo, iar violenţa poliţiei rămâne un factor important".

"Mizerabilii" spune povestea a trei membri ai brigăzii anticriminalitate, care se confruntă, de-a lungul a 24 de ore, cu un conflict între bandele rivale de la periferia Parisului.

Stephane, proaspăt mutat din Cherbourg, se alătură brigăzii anticriminalitate din Montfermeil, într-un cartier problematic din suburbiile capitalei franceze. Fâcând echipă cu Chris şi Gwada, colegii săi mult mai experimentaţi, acesta descoperă rapid tensiunile dintre bandele care domină cartierul, dar şi dintre localnici şi poliţie. Când o operaţiune de arestare scapă de sub control, o dronă filmează toate mişcările pe care le fac Stephane şi colegii săi, ameninţând să expună realitatea vieţii cotidiene. 

Filmul, care a atras atenţia preşedintelui Emmanuel Macron chiar în perioada revoltelor "Vestelor Galbene", a fost descris de The Washington Post drept "un protest pasional în numele unei întregi generaţii, al cărei viitor a fost, în mare parte, exclus", iar The New York Times l-a numit "un strigăt înflăcărat împotriva opresiunii".

Lansat la Cannes 2019, "Mizerabilii" a fost primit cu ovaţii, concurând pentru Premiul Juriului alături de filmele unor regizori celebri precum Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi Xavier Dolan, şi doborând recordurile în SUA pentru drepturile de distribuţie ale unui debutant pe Croazetă (1,5 milioane de euro).

Originar din Montfermeil, cartierul în care încă locuieşte, Ladj Ly (40 de ani) şi-a început cariera în adolescenţă, în cadrul în cadrul colectivului regizoral Kourtrajmé, fondat de către prietenii săi, Kim Chapiron şi Romain Gavras, cărora li s-a alăturat şi celebrul fotograf JR, colaborator al regizoarei Agnès Varda. A debutat ca actor, apoi ca regizor cu scurtmetrajul "Montfermeil les Bosquets" (1997). În 2005, în timpul revoltelor din Paris, Ladj Ly decide să îşi filmeze cartierul timp de un an şi să realizeze documentarul "365 jours à Clichy-Montfermeil" (2007). Câţiva ani mai târziu revine cu "365 jours au Mali" (2014), un film care urmăreşte mişcările sociale şi politice violente din Mali, unde miliţia tuaregă se pregăteşte de război. În 2018, lansează scurtmetrajul de ficţiune "Les Misérables", multi-premiat în festivalurile de film şi nominalizat la Premiile César, care stă la baza primul său film de lungmetraj, cu acelaşi titlu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.