Regizorul şi scenaristul american Martin Scorsese va primi premiul pentru întreaga carieră acordat de Festivalul de Film de la Roma, la cea de-a 13-a ediţie a evenimentului, care va avea loc între 18 şi 28 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul italian Paolo Taviani va fi cel care îi va înmâna trofeul americanului, scrie The Hollywood Reporter.

Anunţul a fost făcut de directorul festivalului, Antonio Monda, şi de directoarea Fondazione Cinema per Roma, Laura Delli Colli.

Martin Scorsese, născut pe 17 noiembrie 1942, la New York, are o strânsă legătură cu Italia - bunicii lui au emigrat din Palermo în Statele Unite. În 1999, el a produs un documentar despre cineaştii italieni, „My Voyage to Italy”, iar în 2002 a regizat „Gangs of New York” la studiourile Cinecitta din Roma. 

Cel mai recent proiect cinematografic al său este „The Irishman”, despre Jimmy Hoffa, cu Jesse Plemons, Robert De Niro şi Al Pacino în distribuţie, şi va fi lansat în 2019.

Martin Scorsese este cineastul care a primit cele mai multe nominalizări - 8 - la categoria „cel mai bun regizor” a premiilor Oscar, fiind recompensat cu un trofeu, pentru „The Departed” (2006). În total, el a fost nominalizat de 12 nominalizări la premiile Academiei Americane de Film. Acestor selecţii li se adaugă 3 Globuri de Aur din nouă nominalizări, şi unul onorific, 3 Primetime Emmy, 4 trofee BAFTA şi 2 premii obţinute la Cannes, inclusiv Palme d'Or pentru „Taxi Driver” (1976). În anul 2000, a primit un premiu César onorific, iar anul acesta, trofeul onorific Carosse d'Or al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs.

Din filmografia sa fac parte, între altele, „Mean streets” (1973), „Taxi driver” (1977), „Raging bull” (1980), „After hours” (1985), „The Last Temptation of Christ” (1988), „Goodfellas” (1990), „Cape fear” (1991), „Gangs of New York” (2002) şi „The Wolf of Wall Street” (2013). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.