Lungmetrajul „Malmkrog”, regizat de Cristi Puiu, este marele câştigător al galei premiilor acordate de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), care a avut loc luni seară la Opera Naţională din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru marele premiu şi Trofeul UCIN au fost selectate „5 minute”, de Dan Chişu, „Malmkrog”, de Cristi Puiu, şi „Ivana cea Groaznică”, de Ivana Mladenovic.

„Malmkrog” s-a impus şi la categoriile „rol secundar masculin” - Istvan Teglas, imagine - Tudor Vladimir Panduri, costume - Oana Păunescu şi decoruri - Cristina Barbu.

Premiul special al juriului a revenit documentarului „colectiv”, de Alexander Nanau, care a fost anul acesta nominalizat în total la patru categorii.

Pentru regie, cu Premiul „Lucian Pintilie” a fost recompensat Dan Chişu, pentru „5 minute”, iar Radu Jude şi Gianina Cărbunariu au fost aleşi câştigători ai categoriei „scenariu”, pentru „Tipografic Majuscul”.

Pentru rol principal feminin a fost premiată Maria Popistaşu (Eli dn „Kaimos”), iar Mihai Călin a câştigat pentru rolul principal Nicu Holban din „5 minute”, film care s-a impus şi la categoria montaj (Letiţia Ştefănescu).

Cât priveşte rolurile secundare, pe lângă Teglas, la interpretare feminină s-a impus Irina Rădulescu, cu rolul Ana din „Urma”, film premiat şi pentru coloană sonoră (Alexandru Dumitru) şi muzică originală (Marius Leftărache, Matei Stratan, Cristina Chiosea).

Premiul UCIN pentru film documentar a fost acordat ex-aequo - „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, şi „Lemn”, de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger.

„Acasă” a primit şi Premiul opera prima „Alexandru Tatos".

Premiul pentru scurtmetraj de ficţiune a revenit producţiei „În noapte", de Ana Pasti, cel pentru film de animaţie a fost acordat „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu, iar cel pentru film de televiziune, ex aequo, „Cine eşti tu, Cătălina? - Ecaterina Teodoroiu", de Cornel Mihalache, şi „Miluţă Gheorghiu", de  Andreea Ştiliuc.

„Doi fără", regia Miruna Minculescu, a câştigat Premiul speranţe cinematografice.

Premiile academice UCIN au revenit Margaretei Pâslaru, pentru cariera artistică în teatru şi în cinema, actorului Dorel Vişan şi criticului de film Dana Duma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.