Filmele „5 minute”, regizat de Dan Chişu, „Malmkrog”, de Cristi Puiu, şi „Ivana cea Groaznică”, de Ivana Mladenovic, sunt candidatele de anul acesta pentru trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), care va fi acordat într-o gală ce va avea loc pe 20 septembrie la Opera Naţională din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juriul alcătuit din actriţa Tora Vasilescu, criticul de film Mihai Fulger, directorul de imagine Gabriel Kosuth, regizorul Doru Niţescu şi prezidat de academicianul Răzvan Theodorescu a ales nominalizaţii.

Pentru marele premiu şi Trofeul UCIN au fost selectate: „5 minute”, regia Dan Chişu; „Malmkrog”, regia Cristi Puiu; „Ivana cea Groaznică”, regia Ivana Mladenovic.

Premiul special al juriului va fi acordat „Tipografic Majuscul”, regizat de Radu Jude, „Mia îşi ratează răzbunarea”, de Bogdan Theodor Olteanu, sau documentarului „colectiv”, de Alexander Nanau.

La categoria regie, pentru premiul „Lucian Pintilie”, au fost selectaţi: Cristi Puiu, pentru regia filmului „Malmkrog”, Radu Jude, pentru regia filmului „Tipografic Majuscul”, şi Dan Chişu, pentru regia filmului „5 minute”.

Pentru scenariu au fost nominalizaţi Radu Jude şi Gianina Cărbunariu, pentru scenariul filmului „Tipografic Majuscul”, Dan Chişu, pentru „5 minute”, şi Bogdan Theodor Olteanu, pentru „Mia îşi ratează răzbunarea”.

La categoria monta au fost nominalizaţi: Alexander Nanau, George Cragg şi Dana Bunescu, pentru „colectiv”, Letiţia Ştefănescu, pentru „5 minute”, şi Andrei Gorgan, pentru „Acasă”.

Pentru imagine au fost aleşi Tudor Vladimir Panduru, pentru „Malmkrog”, Adrian Silişteanu, pentru „5 minute”, şi Daniel Şerbănică, pentru „Gottlieb”.

La categoria costume au fost nominalizate Oana Păunescu, pentru „Malmkrog”, Bristena Duman, pentru „Caligula”, şi Mălina Ionescu, pentru „Urma”.

Pentru decoruri au fost nominalizate Irina Moscu, pentru „Tipografic Majuscul”, Cristina Barbu, pentru „Malmkrog” şi Bristena Duman, pentru „Caligula”.

La categoria muzică orginală, Premiul „Adrian Enescu”, au fost selectaţi Marius Leftărache, Matei Stratan şi Cristina Chiosea, pentru „Urma”, Petru Mărgineanu, pentru „Graniţa morţii”, şi Cristian Lolea, pentru „Grădina Sovietică”.

Premiul pentru coloană sonoră, nominalizările sunt: Alexandru Dumitru, pentru „Urma”, Marius Leftărache, pentru „5 minute”, Mihai Grecea, Florin Tăbăcaru, Angelo Dos Santos, Michel Schillings şi Kyan Bayani, pentru „colectiv”.

La categoria interpretare, pentru rol principal feminin au fost alese Ioana Bugarin, pentru rolul Mia din „Mia îşi ratează răzbunarea”, Daniela Nane, pentru rolul Cesonia din „Caligula”, şi Maria Popistaşu, pentru rolul Eli din „Kaimos” .

Pentru rol principal masculin au fost selectaţi Teo Corban, pentru rolul Mihnea Nicoară din „Urma”, Mihai Călin, pentru rolul Nicu Holban din „5 minute”, şi Şerban Lazarovici, pentru rolul Mugur Călinescu din „Tipografic Majuscul”.

 

Pentru rol secundar feminin au fost nominalizate Irina Rădulescu, pentru rolul Ana din „Urma”, Elvira Deatcu, pentru rolul Maria Holban din „5 minute”, şi Victoria Cociaş, pentru rolul Babette din „Gottlieb”.

Emanuel Pârvu, pentru rolul Coman din „5 minute”, Istvan Teglas, rolul Istvan din „Malmkrog”, şi Adrian Nicolae, rolul Pavel din „Mia îşi ratează răzbunarea”, concurează pentru rol secundar masculin.

La categoria film documentar au fost alese „colectiv”, regia Alexander Nanau, „Acasă”, regia Radu Ciorniciuc, şi „Lemn”, regia Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger.

Pentru film de televiziune, au fost nominalizate „Cine eşti tu, Cătălina?”, de Cornel Mihalache, „Ecaterina Teodoroiu”, de Andreea Ştiliuc, şi „Caligula”, de Miluţă Gheorghiu, Silviu Jicman.

Pentru film de animaţie, au fost selectate „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu, „Oaspeţii”, de Răzvan Aprozeanu, „Cântec de leagăn”, de Paul Mureşan.

La categoria scurmetraj de ficţiune concurează „Kaimos”, regizat de Sara Tsorakidis, „În noapte”, de Ana Pasti, şi „Bucureştiul văzut de sus”, de Andrei Răuţu.

Nominalizate la premiul opera prima „Alexandru Tatos” sunt filmele „Urma”, regia Dorian Boguţă, şi „Acasă”, regia Radu Ciorniciuc.

La categoria speranţe cinematografice au fost selectate „Vânătoarea de cerbi”, de Andrei Olănescu, „Împreună”, de Alma Buhagiar, şi „Doi fără”, de Miruna Minculescu.

În 1963, an în care scenaristul Dumitru Carabăţ era distins, alături de Henri Colpi, cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes pentru ecranizarea romanului „Codin”, de Panait Istrati, din iniţiativa unor cineaşti ca Paul Călinescu, Liviu Ciulei, Mircea Drăgan, Mihnea Gheorghiu, Ion Popescu Gopo (el însuşi premiat la Cannes, în 1957, pentru „Scurtă istorie”) şi Victor Iliu a fost înfiinţată Asociaţia Cineaştilor din România.

După ce, în anul 1970, debutau în cinematografie cu „Apa ca un bivol negru”, documentar manifest al unei noi generaţii de cineaşti, pe atunci tineri absolvenţi ai IATC (UNATC de azi), denumită ulterior „generaţia '70", din care făceau parte Andrei Cătălin Băleanu, Petre Bokor, Iosif Demian, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu, Roxana Pană, Dan Piţa, Dinu Tănase, Mircea Veroiu, ACIN a organizat prima sa gală în 1971, în care premiat performanţele cineaştilor români. 

Gala UCIN 2021 este organizată cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, DACIN SARA, UPFAR ARGOA.

Biletele pot fi cumpărate de pe tickets.operanb.ro şi de la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.