David Johansen, John Waite şi alţi muzicieni celebri în anii 1970 au dat în judecată Sony Music Entertainment Inc şi Universal Music Group Recordings Inc pentru că au refuzat în mod necorespunzător să le permită să îşi revendice drepturile pe care le-au cedat în urmă cu mai mulţi ani asupra cântecelor lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentele au fost depuse marţi, la o curte de justiţie din Manhattan. Potrivit lor, legea americană a drepturilor de autor permite compozitorilor care şi-au cedat munca în termeni nefavorabili să beneficieze de o a doua şansă pentru a-şi revendica drepturile, prin completarea unei cereri de încheiere, după 35 de ani. 

Însă, susţin reclamanţii, Sony şi UMG au ignorat sistematic sute de notificări, în principal pentru că au considerat că piesele au fost făcute la comandă sub contractul de înregistrare, astfel că nu fac obiectul revendicărilor.

În cazul Sony, între cei care îşi cer drepturile se află David Johansen (New York Dolls), care, sub numele Buster Poindexter, a înregistrat şi „Hot Hot Hot”, John Lyon, sub numele de scenă Southside Johnny, şi Paul Collins, cunoscut ca Paul Collins Beat. 

Cât priveşte UMG, divizie a Vivendi SA, cer drepturi, între alţii, John Waite (The Babys), cunoscut pentru „Missing You” (1984), şi Joe Ely, chitarist care a colaborat cu The Clash şi Bruce Springsteen, între alţii.

Sony şi UMG nu au comentat.

Reclamanţii sunt reprezentaţi de firma de avocatură Blank Rome şi de Evan Cohen, un avocat din Los Angeles.

„Reprezentăm peste 100 de artişti din anii 1970 - 1980 care vor să deţină drepturile pentru munca lor în Statele Unite, dar sunt obstrucţionaţi de Sony şi Universal după ce au trimis notificări. În majoritatea cazurilor este vorba despre artişti care nu au primit niciodată drepturi pentru înregistrările lor”, a spus Cohen, citat de Reuters.

Artiştii cer emiterea unor dispoziţii care să prevadă onorarea solicitărilor, despăgubiri financiare şi alte beneficii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.