Lungmetrajul „Shoplifters” al lui Hirokazu Kore-eda, premiat cu Palme d’Or la Cannes anul trecut şi aflat acum pe lista scurtă pentru o nominalizare la Oscar din partea Japoniei, este marele câştigător al Palm Springs International Film Festival.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pelicula a primit trofeul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru „cel mai bun film într-o limbă străină” la cea de-a 30-a ediţie a festivalului.

Filmul, al cărui scenariu este scris de Kore-eda, vorbeşte despre o familie disfuncţională de hoţi mărunţi şi aduce în prim-plan o problemă rar explorată - sărăcia din Japonia.

„Shoplifters" este al doilea film al lui Kore-eda care este selectat pentru o nominalizare la Oscar, după „Nobody Knows" din 2004. 

Lungmetrajul a devenit filmul lui Hirokazu Kore-eda care a generat cele mai mari încasări în Japonia, în jur de 40 de milioane de dolari.

Festivalul Palm Springs, care se va încheia luni, prezintă în total 226 de filme din 78 de ţări, inclusiv 43 dintre cele 87 de lungmetraje propuse pentru o nominalizare la Oscar la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”.

Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun actor dintr-un film într-o limbă străină a revenit lui Marcello Fonte pentru rolul din producţia italiană „Dogman”, iar cel pentru cea mai bună actriţă dintr-un film într-o limbă străină, Joannei Kulig pentru „Cold War” (Polonia).

Premiul New Voices/ New Visions a fost acordat peliculei „Sofia” (Franţa-Qatar), regizată de Meryem Benm'Barek, despre o tânără marocancă ce devine mamă fără a fi căsătorită.

Premiul „John Schlesinger”, acordat pentru documentar de debut, a fost câştigat de Shannon Service şi Jeffrey Waldron pentru „Ghost Fleet”, care vorbeşte despre bărbaţii prizonieri de pe vasele de pescuit indoneziene.

Trofeul „Ricky Jay Magic of Cinema”, nou instaurat, a revenit filmului chinez „Dead Pigs”, de Cathy Yan, iar CV Cine Award, producţiei spaniole „Carmen y Lola”, de Arantxa Echevarria.

La festivalul de anul acesta, regizorul Spike Lee, unul dintre cei mai influenţi cineaşti independenţi, a fost ales să primească trofeul pentru întreaga carieră, iar actriţa Glenn Close va primi Icon Award. Actorul Timothée Chalamet a fost premiat la Palm Springs International Film Festival pentru interpretarea din „Beautiful Boy”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.