„Ivana cea Groaznică”, al doilea lungmetraj regizat de Ivana Mladenović, cunoscută pentru „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pelicula a fost inclusă în secţiunea Cineasti del Presente a celei de-a 72-a ediţii a celui mai important festival de film din Elveţia, eveniment care va avea loc în perioada 7-17 august.

Anunţul a fost făcut miercuri, la conferinţa de la Berna, unde a fost prezentată selecţia oficială a festivalului.

În secţiunea Cineasti del Presente au mai fost selectate 15 producţii din ţări ca Italia, Franţa, SUA, Mexic şi Senegal.

Secţiunea este dedicată regizorilor din întreaga lume, aflaţi la primul, al doilea sau al treilea film. În fiecare an, lungmetrajele din această secţiune concurează pentru trofeul Pardo d’oro Cineasti del Presente în valoare de 35.000 de franci elveţieni.

„Ivana cea Groaznică” este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Actriţa sârbă Ivana lucrează şi trăieşte în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orăşelul natal, înconjurată de familie.
Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local - festivalul de muzică Podul Prieteniei - şi, deşi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un băiat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase.
Familia şi prietenii sunt invitaţi să aducă pe ecran propriile emoţii şi să se interpreteze pe ei înşişi într-o poveste cinematografică despre o femeie care nu îşi poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării.

Rolul principal e interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramić, părinţii Ivanei: Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović,  bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop.

„Filmul este rezultatul unei crize personale din vara anului 2017, criză care m-a făcut să mă întorc acasă, pe malurile Dunării, la graniţa româno-sârbă”, a transmis regizoarea într-un comunicat.  „Am început rescrierea evenimentelor din acea vară sub forma unui scenariu. Filmul a debutat ca un proiect independent, în Kladovo, acolo unde protagoniştii reali, prieteni şi familie, acum sub forma unor personaje ficţionalizate, au fost invitaţi să retrăiască evenimentele şi, mai ales, emoţiile generate de acestea,  în faţa camerei de filmat. Toţi «actorii» au repetat luni în şir interpretarea propriilor roluri şi a replicilor. Un proces care a debutat ca un fel de terapie a devenit un film. Uneori şi în istoriile personale, repetiţia dramei devine o farsă. În cazul nostru, o comedie”, a adăugat ea.

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović, co-scenarist este Adrian Schiop, regia artistică a fost realizată de Ana Szel şi Andrei Rus, imaginea – de Carmen Tofeni, montajul - de Patricia Chelaru şi Cătălin Cristuţiu, costumele – de Iulia Popescu, de scenografie au fost responsabile Radmila Simić, Rada Dronjak şi Gordana Mladenović, de machiaj - Iulia Popescu şi Dejana Petrucić. Producători sunt Ada Solomon şi Ivana Mladenović.

„Ivana cea Groaznică” este o producţie microFILM România şi Dunav 84 Serbia, în asociere cu Televiziunea Română, nomada.solo, Verde Stop Arena, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Film Centre Serbia. Cu sprijinul financiar al Hollywood Multiplex şi United Romanian Breweries Bereprod.

Ivana Mladenovic s-a născut în 1984, în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România, unde a absolvit secţia de Regie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (2010), precum şi masterul în Regie de film (2011).

Filmografia sa include: „Milky Way” (2007) – scurtmetraj documentar selecţionat la Vision du Reel, Astra IFF, Banja Luka FF, Kassel Documentary & Video Festival, Rio de Janeiro Curta Cinema, „Pizza Love” (2008) – premiul pentru cel mai bun regizor străin la Porto Film Festival, inclus în selecţia oficială Plus Camerimage Poland, „Afterparty” (2009) – premiat la Student Film Fest Sofia (Best Directing Early Bird), selecţionat la Tel Aviv Student Film Festival, Fresh Film Festival Prague, „Skin” (2011) – inclus în selecţia oficială de la Namur IFF, „If 6 Was 9” (2013) – documentar realizat în cadrul Aristoteles Workshop şi inclus în selecţia Astra Film Festival. Debutul ei în lungmetraj-documentar, „Turn Off The Lights”, a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Tribeca în 2012 şi a câştigat trofeul „Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar, precum şi premiul Gopo. Debutul său în ficţiune, „Soldaţii. Poveste din Ferentari", a avut premiera mondială la Toronto IFF 2017 şi a fost selectat în competiţia oficială de la San Sebastian IFF (unde a primit menţiunea specială Sebastiano), fiind recompensat ulterior cu Prix Decouverte la Namur FFF, premiul Cineuropa la Festivalul de la Trieste, menţiune specială New Talent Grand Pix la CHP PIX, cel mai bun debut în cadrul Zilele Filmului Românesc la TIFF, dar şi cu premiul Gopo la aceeaşi categorie. Filmul a fost inclus în selecţiile festivalurilor de la Tromso, Istanbul, Hamburg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.