Lungmetrajul „Ivana cea Groaznică”, premiat anul trecut de juriul secţiunii Cineasti del Presente la Locarno şi recent câştigător al titlului de cel mai bun film la cea de-a 48-a ediţie a Belgrad-FEST, va rula de vineri în cinematografe din 12 oraşe din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ivana cea Groaznică”, producţie România-Serbia regizată de Ivana Mladenović, va rula la Bucureşti, Bârlad, Botoşani, Cluj-Napoca, Iaşi, Piteşti, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Mureş, Târgu Jiu şi Vaslui.

Proiecţiile speciale programate în Bucureşti şi ţară, la fel şi premiera de gală au fost anulate.

„Ca urmare a măsurilor luate de autorităţi împotriva răspândirii virusului COVID-19, echipa «Ivana cea Groaznică» anulează toate proiecţiile de gală şi evenimentele speciale din Bucureşti şi din ţară. Siguranţa spectatorilor şi a publicului este prioritară pentru noi şi credem că în acest moment este foarte important să evităm orice situaţie care ar putea pune sănătatea tuturor în pericol. Promitem să facem toate eforturile ca, atunci când contextul ne va permite, filmul să ajungă la cât mai mulţi dintre voi”.

După ce a fost recompensată cu premiul special al juriului secţiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno 2019, producţia a câştigat şi trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj la Zagreb Film Festival. Filmul a fost prezentat în mai multe festivaluri internaţionale, iar în România a avut avanpremiera la Les Films de Cannes à Bucarest 2019.

Anul acesta, producţia a mai fost prezentată, între altele, la Festival Premiers Plans d’Angers (Franţa), Trieste Film Festival (Italia) şi la Göteborg Film Festival (Suedia).

„Ivana cea Groaznică” este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Actriţa sârbă Ivana lucrează şi trăieşte în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local - festivalul de muzică Podul Prieteniei - şi, deşi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un bărbat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase. Familia şi prietenii sunt invitaţi să aducă pe ecran propriile emoţii şi să se interpreteze pe ei înşişi într-o poveste cinematografică despre o femeie care nu îşi poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării.

Rolul principal e interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramić, părinţii Ivanei: Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop.

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović, coscenarist este Adrian Schiop, regia artistică a fost realizată de Ana Szel şi Andrei Rus, imaginea - de Carmen Tofeni, montajul - de Patricia Chelaru şi Cătălin Cristuţiu, costumele - de Iulia Popescu, de scenografie au fost responsabile Radmila Simić, Rada Dronjak şi Gordana Mladenović, de machiaj - Iulia Popescu şi Dejana Petrucić. Producători sunt Ada Solomon şi Ivana Mladenović.

„Ivana cea Groaznică” este o producţie microFILM România şi Dunav 84 Serbia, în asociere cu Televiziunea Română, nomada.solo, Verde Stop Arena, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Film Centre Serbia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.