Lungmetrajul „Dumnezeu există şi numele Lui e Petrunija/ Gospod postoi, imeto i' e Petrunija”, de Teona Strugar Mitevska, a fost desemnat de Parlamentul European câştigător al LUX Film Prize pe 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizoarea Teona Strugar Mitevska a fost prezentă în plenul Parlamentului de la Strasbourg pentru a primi trofeul din partea preşedintelui PE, David Sassoli.

„Petrunija este o luptătoare pentru justiţie. Sunt mereu criticată de politicienii din ţara mea pentru că filmele mele sunt prea politice. Şi este adevărat. Vorbesc despre probleme despre care alţii nu au curaj. Altfel cum sa le rezolvăm? Sunt femeie, sunt macedoneancă şi sunt europeană. Cred ca viitorul înseamnă solidaritate, incluziune şi nu excludere”, a declarat regizoarea.

Filmul ei spune povestea Petrunija (interpretată de Zorica Nusheva), care, la vârsta de 32 de ani, e şomeră şi locuieşte cu părinţii la Stip, în Macedonia de Nord. Întorcându-se de la un interviu de angajare la care este respinsă, Petrunija nimereşte în mijlocul unui festival religios, în timpul căruia tineri bărbaţi din toată ţara se iau la întrecere. Primul care reuşeşte să scoată din râu crucea aruncată de preot va avea parte de noroc şi prosperitate tot anul. Fără să se gândească prea mult, Petrunija sare şi ea în râu şi pune prima mâna pe cruce. Această victorie incontestabilă perturbă ordinea socială: întrecerea nu e pentru fete. Cum vor rezolva biserica şi societatea civilă acest conflict?

Finaliste la premiul LUX au fost „Cold Case Hammarskjöld”, de Mads Brügger, şi „Jocuri de putere/ El Reino”, de Rodrigo Sorogoyen.

Iniţiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmăreşte stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale şi sprijină circulaţia filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogăţirea patrimoniului cinematografic şi cultural al Europei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.