Lungmetraje premiate cu Goya şi Colón de Plata vor fi proiectate la Zilele Filmului Cubanez, eveniment care va avea loc în perioada 8 - 10 iunie, la Institutul Cervantes din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Corecţie/ Conducta” (2012), de Ernesto Daranas, "José Martí - El Ojo del Canario" (2010), de Fernando Pérez, şi "Premiul de consolare/ El premio flaco" (2009), de Juan Carlos Cremata, vor rula, în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.

"Corecţie/ Conducta” (2012), de Ernesto Daranas, va fi proiectat pe 8 iunie, de la ora 19.00.

Filmul spune istoria unui băiat de 11 ani, Chala, care antrenează câini de lupte într-un cartier din Havana unde trăieşte împreună cu mama lui, dependentă de droguri. Relaţia lui privilegiată cu o profesoară de vocaţie, Carmela, se întrerupe brusc când ea se îmbolnăveşte, iar Chala e trimis la şcoala de corecţie de noua profesoară. Filmul a primit mai multe premii internaţionale, între care premiul Goya pentru ”cel mai bun film hispanoamerican”, în 2015, şi premiul ACE pentru cea mai bună actriţă (Alina Rodríguez).

"José Martí - El Ojo del Canario" (2010), de Fernando Pérez, va fi prezentat pe 9 iunie, de la ora 19.00.

Lungmetrajul prezintă primii 16 ani din viaţa unuia dintre cei mai importanţi scriitori şi intelectuali cubanezi: José Martí. Reluând copilăria şi primii ani ai adolescenţei unui personaj devenit apoi un mit, filmul este, de fapt, povestea unei deveniri. Familia Martí şi cunoscuţii lor, părinţii viitorului scriitor (mama sacrificată şi figura paternă constrângătoare) sunt personajele unui film bine ancorat în istorie care a iscat controverse. A primit premiul Ariel pentru ”cel mai bun film hispanoamerican” în 2011 şi premiul ”Colón de Plata“ pentru regie, la cel Festivalul de Cinema Hispanoamerican de la Huelva, Spania, 2010.

"Premiul de consolare/ El premio flaco" (2009), de Juan Carlos Cremata, va rula pe 10 iunie, de la ora 19.00.

Scenariul lui Juan Carlos Cremata, după piesa de teatru omonimă scrisă de Héctor Quintero, este o poveste antologică în dramaturgia cubaneză a anilor ’60: Iluminada, o fată săracă dintr-un cartier umil, descoperă un bilet câştigător înăuntrul unui săpun marca Rina, prin care i se oferă o casă nouă. Ea vrea însă să-i ajute pe cei săraci şi îşi împarte toate bunurile. Filmul a primit premiul Uniunii Ziariştilor din Cuba, la cel de-al 31-lea Festival Internaţional al Noului Cinema Latinoamerican, Havana, Cuba, 2009.

Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.