Peste 10.000 de bilete au fost vândute înainte de începerea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, unde regizorul Béla Tarr şi actorul Louis Garrel sunt invitaţi specialii ai primului weekend.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Eforie.

În Bucureşti, în cele patru săli în care se desfăşoară festivalul, sunt programate în deschidere filme câştigătoare ale premiului Palme d’Or. După gala de vineri, de la ora 19.00, la Cinema Muzeul Ţăranului va fi proiectat, de la ora 20.30, filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în prezenţa echipei.

Tot de la 20.30, la Cinema Pro, va rula filmul câştigător al trofeului Palme d’Or de anul acesta, „The Square”, care va fi urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe Skype cu regizorul suedez Ruben Östlund. Biletele pentru proiecţie au fost epuizate de miercuri.

La Cinema Elvira Popescu va rula „Entre les murs”, Palme d’Or al regizorului francez Laurent Cantet, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai festivalului, căruia îi este dedicată şi o retrospectivă.

Laurent Cantet va ajunge în România pe 18 octombrie şi va prezenta filmul „Retour à Ithaque”, care va fi precedat şi de proiecţia scurtmetrajului său, „Tous à la manif”, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. Pe 19 octombrie, el va participa la premiera celui mai recent film al său „L’Atelier”, aflat anul acesta la Cannes în competiţia Un Certain Regard şi va răspunde, după proiecţie, întrebărilor publicului.

Cel de-al patrulea film de Palme d’Or proiectat vineri este „Pelle the conqueror” (1987), în regia lui Bille August. Cineastul a cucerit două asemenea trofee la Cannes şi a devenit primul câştigător de Palme d’Or care a decis să facă un film pentru piaţa chineză. Filmul se numeşte „The Chinese Widow” şi poate fi vizionat duminică, de la ora 17.30, la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul programului Focus China.

În deschiderea Focus China va fi proiectat scurtmetrajul „A Gentle Night de Qiu Yang” (Palme d’Or, 2017). Proiecţia va avea loc sâmbătă, la Cinema Muzeul Ţăranului, începând cu ora 18.00, şi va fi introdusă de criticul de film Maggie Lee (Variety) în prezenţa pe Skype a regizorului Qiu Yang. Filmul „A Gentle Night” va fi urmat de lungmetrajul „Mystery”, de Ye Lou (Un certain regard, Cannes 2012).

Din secţiunea Focus China, mai face parte „I Am Not Madame Bovary”, filmul lui Xiaogang Feng, care a avut premiera mondială la Cannes şi a câştigat apoi numeroase premii în festivaluri din întreaga lume. Filmul „Angels Wear White” aduce pe ecrane munca lui Vivian Qu, unul dintre cei mai reputaţi şi stimaţi cineaşti chinezi contemporani.

„The Assassin”, câştigător al premiului pentru regie la Cannes în 2015 şi propus de Taiwan la Oscar, este poate unul dintre cele mai vizionate filme recente vorbite în limba chineză în Europa. În timpul dinastiei Tang, în secolul IX, o femeie-asasin primeşte ordin să omoare un nobil pe care îl iubise cândva.

Focus China se încheie cu câştigătorul de anul acesta al Leopardului de Aur de la Locarno, „Mrs. Fang”. Filmul documentaristului radical Wang Bing spune o poveste care a generat o întreagă dispută etică atât în perioada realizării, cât şi după premiera la prestigiosul festival elveţian. „Mrs. Fang” este prezentat în parteneriat cu Astra Film Sibiu, fiind unul dintre cele 4 documentare prezente la Cannes pe care cele două festivaluri care se desfăşoară în paralel au decis să le prezinte concomitent şi în premieră, în această săptămână în Bucureşti şi Sibiu.

Tot în acest weekend are loc şi Retrospectiva Béla Tarr, cu patru dintre cele mai puternice filme ale regizorului. Vineri va fi proiectat „Almanac of Fall” (1985), de la ora 20.30, la Cinemateca Eforie, pentru ca sâmbătă să ruleze în acelaşi spaţiu, de la 15.45, capodopera cineastului, „Werckmeister Harmonies” (2001) şi, de la ora 19.00, filmul premiat la Veneţia după care regizorul a decis să renunţe la cariera de cineast, „The Turin Horse” (2011). Tot la Cinemateca Eforie va fi proiectat de pe peliculă, duminică, filmul lung de 7 ore şi jumătate al regizorului, „Satantango” (1994).

Béla Tarr, un lup singuratic al cinemaului est-european post-tarkovskian, va discuta cu publicul sâmbătă la Cinemateca Eforie. Regizorul va dialoga cu reputatul critic francez Jean Michel Frodon, invitat special al festivalului.

Unul dintre cei mai tineri şi talentaţi actori ai momentului, Louis Garrel, este prezent în două pelicule care vor rula în acest weekend la ediţia a opta a Les Films de Cannes à Bucarest. Louis Garrel va răspunde întrebărilor publicului după proiecţia de la Cinema Pro a filmului „Le Redoutable”, în regia lui Michel Hazanavicius, care va începe la ora 18.00. În film, el interpretează personajul lui Jean-Luc Godard, figură emblematică a Noului Val Francez.

Biletele pentru cea de-a opta ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest sunt puse în vânzare în reţeaua Eventbook. Programul complet şi mai multe detalii despre filme şi invitaţi sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro.

Retrospectiva Bela Tarr este organizată de Voodoo Films şi finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei iar Artişti în dialog - Laurent Cantet este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce din 2010 în România cele mai importante filme arthouse ale anului şi pe cei mai reputaţi cineaşti, va avea loc anul acesta în şapte oraşe din ţară: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Arad şi Suceava.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.