Filmele "Cold War", de Pawel Pawlikowski, premiat pentru regie la Cannes, "Ayka", de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină, acordat actriţei Samal Yeslyamova, "Dogman", de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte, şi "3 Faces", de Jafar Panahi, premiul (ex-aequo) pentru scenariu, vor putea fi văzute de spectatori în cadrul ediţiei a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest (19 - 28 octombrie).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţiile vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union şi la Cinema Muzeului Ţăranului.

După multipremiatul "Ida", câştigătorul Oscarului pentru film străin în 2015, regizorul polonez Pawel Pawlikowski ("My Summer of Love") ajunge la Cannes cu un film inspirat din viaţa părinţilor săi şi câştigă premiul pentru regie.

"Cold War" este plasat în perioada războiului rece, în Polonia, şi spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiţii sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviţi, dar incapabili să renunţe unul la celălalt. Iubit de critici, dar şi de public, "Cold War" este considerat un favorit al Oscarurilor pentru film străin încă dinainte ca filmul să fi fost nominalizat oficial de Polonia în această cursă, potrivit The Guardian. "Una dintre cele mai colorate experienţe pe care le vei vedea vreodată alb-negru", scrie revista Time Out despre film.

"Ayka", de Sergey Dvortsevoy

După premiul Un Certain Regard din 2008 pentru filmul "Tulpan", regizorul kazah Sergey Dvortsevoy şi actriţa Samal Yeslyamova au revenit la Cannes cu "Ayka", povestea unei tinere din Kirghiztan, refugiată ilegal în Rusia. În 2010, 248 de nou născuţi au fost abandonaţi în spitale din Rusia de mame kirghize. Această statistică a fost punctul de plecare pentru film, "o dramă intimă, o poveste implacabilă care testează graniţele empatiei", conform ScreenDaily. Film New Europe a notat după premiera canneză că actriţa Samal Yeslyamova "transformă un joc intens şi emoţionant într-un rol visceral care scoate la lumină un întreg univers de suferinţă". 

"Dogman", de Matteo Garrone

Supranumit un western urban, "Dogman" se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecţia dintre metropolă şi sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret şi apreciat de toată lumea, se trezeşte prins într-o relaţie de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, "Dogman" este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câştigător a două mari premii la Cannes, pentru "Gomorra" (2008) şi "Reality" (2012). "Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut", după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone şi a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes şi recunoaştere internaţională.

"3 Faces", de Jafar Panahi

În "3 Faces", carismatica actriţă Behnaz Jafari este emoţionată de povestea unei fete căreia familia îi interzice să studieze la conservatorul din Teheran. Behnaz îl roagă pe regizorul Jafar Panahi să o ajute să rezolve problema fetei. Regizorul, scriitorul şi documentaristul Jafar Panahi a fost arestat în numeroase ocazii în ţara sa din cauza poveştilor nonconformiste şi critice abordate în filmele sale. În 2010, autorităţile i-au interzis să mai facă filme în Iran timp de 20 de ani, decizie pe care a încălcat-o cu hotărâre şi consecvenţă. În prezent, este în al 8-lea an de interdicţie, iar "3 Faces" este al patrulea film realizat şi premiat - după "This is not a Film" (2011) şi "Closed Curtain" (2013, Ursul de aur pentru scenariu la Berlin), prezentate la Cannes, şi "Taxi Teheran" (2015, Ursul de aur la Berlin).

"El este Jafar Panahi, un cineast cu infinit de multe motive să se simtă victimizat, care îşi îndreaptă atenţia, respectuos, artistic şi plin de compasiune, către greutăţile celorlalţi, într-un film debordând de empatie care devine o inimoasă declaraţie de solidaritate”, a scris Variety în introducerea premierei mondiale de la Cannes.

Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Titlurile cu subtitrări şi în engleză sau franceză vor fi anunţate ulterior. Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.