Lungmetrajul „Lecţii de persană/ Persian Lessons”, o poveste despre supravieţuire şi prietenie premiată la festivalurile de la Lodz şi Valladolid, va fi lansat în cinematografele româneşti pe 8 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul, care a fost prezentat vara aceasta în cadrul TIFF de la Cluj-Napoca, spune povestea unui tânăr evreu belgian, interpretat de Nahuel Pérez Biscayart, care încearcă să evite execuţia într-un lagăr nazist pretinzând că este iranian. El îşi inventează o nouă identitate, dar şi o limbă ce nu există, pentru a-şi salva viaţa.

Impresionanta poveste regizată de Vadim Perelman, al cărui prim lungmetraj - „House of Sand and Fog” - a primit trei nominalizări la Oscar, este distribuită în România de Independenţa Film.

„Lecţii de persană” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2020 şi a atras un număr impresionat de spectatori la TIFF 2021, unde a fost proiectat în premieră naţională, în prezenţa regizorului.

Acţiunea are loc în 1942, când Gilles este arestat de trupele SS şi trimis împreună cu alţi evrei într-un lagăr. Pentru a-şi salva viaţa, el pretinde că este persan şi primeşte periculoasa misiune de a-l învăţa Farsi pe Klaus Koch (jucat de Lars Eidinger), ofiţerul care administrează bucătăria lagărului şi care visează să deschidă un restaurant în Iran imediat după terminarea războiului. Cu ajutorul unor trucuri ingenioase, Gilles inventează zilnic cuvinte în Farsi, pe care ulterior i le predă lui Koch, însă relaţia specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre ceilalţi prizonieri şi soldaţi.

„Lecţii de persană”/ „Persian Lessons” este o co-producţie Rusia - Germania - Belarus, parţial inspirată de o poveste scrisă de Wolfgang Kohlhaase, intitulată „Erfindung einer Sprache”, care are la bază o întâmplare reală.

Pentru dezvoltarea „limbajului” folosit în film, Vadim Perelman a colaborat cu un lingvist de Universitatea din Moscova, care a inventat aproximativ 300 de cuvinte având la bază numele victimelor franceze din lagărul la Auschwitz. „Pentru mine, ca evreu, a fost o responsabilitate enormă să spun această poveste cu respect şi grijă”, a spus regizorul filmului.

Perelman, evreu de origine ucraineană, a crescut şi studiat în Canada şi, ulterior, şi-a consolidat cariera în SUA. A debutat în 2003 cu „House of Sand and Fog”, film care îi are în rolurile principale pe Jennifer Connelly şi Ben Kingsley şi care a fost nominalizat la Oscar (cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol secundar - Shohreh Aghdashloo şi cea mai bună coloană sonoră). „The Life Before Her Eyes”, cel de-al doilea lungmetraj al lui, le are protagoniste pe Uma Thurman şi Evan Rachel Wood. Vadim Perelman s-a remarcat şi ca regizor de reclame de videoclipuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.