Filmat în toamna anului 2019, în România şi Germania, lungmetrajul „Lebensdorf”, al doilea al regizorului Vali Hotea, a avut premiera mondială, marţi seară, la Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul. În cinematografele din ţară, el va rula, după cum au în plan producătorii, începând cu februarie - martie 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un parcurs transformat de pandemie, aşa cum a fost cazul celor mai multe dintre producţiile cinematografice, filmul lui Hotea este o reprezentare a unei generaţii aflate la răscruce.

Producţie 100% românească, „Lebensdorf” reprezintă şi primul rol al lui Brănescu în decurs de patru ani - şase, dacă punem la socoteală şi întârzierea provocată de pandemie - după cel din „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu. El joacă alături de Ioana Flora şi Ana Covalciuc.

Lungmetrajul, semnat de Hotea împreună cu Ileana Muntean, îl are în centru pe Ducu Dobrescu, un scriitor care trece prin criza vârstei mijlocii şi care este în pană de creaţie. În încercarea de a-şi reface viaţa şi de a-şi termina noul roman, el pendulează între două ţări (România şi Germania) şi două femei (Andra - soţia şi Giulia - fosta lui mare iubire). În căutările lui, trece printr-o serie de întâmplări ciudate şi amuzante în Berlin, în Bucureşti şi într-un sat ecologic izolat din inima Germaniei, Sieben Linden, care a primit numele inventat Lebensdorf.
Filmul e concentrat destul de mult pe opţiuni de entertainment din Berlin şi pe visele lui Ducu, cu ceva comic de situaţie şi o pisică impresionantă.


Declicul pentru această poveste a fost al unui om matur, aflat într-un moment de criză, explica regizorul în timpul filmărilor.

Marţi după-amiază, filmul a fost prezentat în faţa unei săli pline, la Anonimul. După prima proiecţie cu public, producătoarea Diana Păroiu de la HiFilm Productions a declarat: „M-am bucurat să văd reacţii la momente la care speram să rezonaţi, cu umor de dialog şi de situaţie”.

„O să avem o proiecţie la nivel internaţional după luna aceasta şi una la Timişoara, la Central European Film Festival, iar în cinematografe din toată ţara vă aşteptăm din februarie - martie. Sperăm să fie deschise”, a adăugat Păroiu.

„Lebensdorf” este o producţie HiFilm Productions, în asociere cu nomada.solo şi Visual Walkabout. Coproducători sunt Chainsaw Europe Studio, Abis Studio, Production XMG Media şi Scharf Film Production. Filmul are sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Sofia Meetings, TIFF Transilvania Pitch Stop Co-production Platform, Sarajevo Talents Pack & Pitch Workshop, Rome MIA, Connecting Cottbus.

Vali Hotea a semnat regia mai multor scurtmetraje premiate, precum „Marea aventură” (1994) şi „Meditaţia” (1997). A supervizat şi a scris scenarii pentru numeroase clipuri muzicale şi reclame, dar şi documentare şi seriale pentru televiziunea naţională, printre care „Roberta” (2000), „Călătorie de vis” (2004), „Serviciul Omoruri” (2007) şi „Fetele marinarului” (2009). Primul său lungmetraj, „Roxanne”, a avut premiera la Festivalul de la Locarno în 2013, şi a fost selectat la mai multe festivaluri internaţionale de film (printre care Cottbus, Praga, Luxor) şi a primit două nominalizări la premiile Gopo. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.