Grupul electro-pop german Kraftwerk a câştigat o îndelungă dispută legală pentru un fragment de 2 secunde din piesa „Metal On Metal”, lansată în 1997.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kraftwerk a intentat proces producătorilor hip-hop Moses Pelham şi Martin Haas în 1999, pentru piesa „Nur Mir” a Sabrinei Setlur, scrie BBC.

Curtea Europeană de Justiţie a decis luni că muzicienii nu pot crea un sample bazat pe muzica altor artişti fără permisiune. Această hotărâre poate avea implicaţii majore în industria muzicală.

Orice reproducere a unui fragment audio luat dintr-o înregistrare existentă trebuie autorizată de producătorul original.

Ralf Hütter şi Florian Schneider-Esleben de la Kraftwerk sunt creditaţi ca producători ai „Metal On Metal”, piesă de pe albumul „Trans-Europe Express”.

Tot luni, Curtea a decis că folosirea unui sample modificat, complet diferit de original, poate fi posibilă fără permisiune.

Procesul intentat de Kraftwerk avea în centru o secvenţă de tobe de 2 secunde care se repetă în piesa lui Setlur.

În 2012, Curtea Federală de Justiţie din Germania a decis ca piesa lui Setlur să nu mai fie promovată, dând dreptate grupului. Dar în 2016, Curtea Constituţională germană a decis că impactul asupra Kraftwerk nu a întrecut „libertatea artistică”.

Cazul a ajuns, pentru apel, la Curtea Europeană de Justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.