Joan Baez, Electric Light Orchestra, Journey, Pearl Jam, Tupac Shakur şi Yes sunt artiştii care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame 2017, iar Nile Rodgers va primi Premiul de Excelenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The Rock & Roll Hall of Fame a anunţat cele şase nume care vor fi incluse la categoria Performer, dar şi artistul care va primi Premiul de Excelenţă.

Cea de-a 32-a ediţie a galei Rock & Roll Hall of Fame, prezentată de Klipsch Audio, va avea loc pe 7 aprilie 2017, la Barclays Center din Brooklyn, New York. 

Ceremonia va fi difuzată de HBO, dar şi de postul de radio Sirius XM. Mai multe detalii vor fi anunţate în ianuarie 2017.

Artiştii sunt eligibili pentru includerea în Rock & Roll Hall of Fame după 25 de ani de la lansarea primei înregistrări. 

Pentru anul 2017, artiştii au fost aleşi în urma votului a peste 900 de juraţi şi de cel online al fanilor. Patru dintre câştigătorii balotajului în urma votului fanilor - Electric Light Orchestra, Journey, Pearl Jam şi Yes - vor fi incluşi în 2017.

O expoziţie specială dedicată celor şase artişti va fi deschisă la Rock & Roll Hall of Fame din Cleveland pe 30 martie.

Joan Baez, născută pe 9 ianuarie 1941, la New York, este cântăreaţă şi compozitoare americană de origine mexicană, care şi-a început cariera în 1958. A colaborat, între alţii, cu Bob Dylan, Mary Chapin Carpenter, Judy Collins, Donovan, Grateful Dead, Ennio Morricone, Odetta şi Paul Simon. Artista, care a lansat 24 de albume de studio, a concertat la Bucureşti în 1997 şi 2004. Printre cele mai cunoscute piese interpretate de Joan Baez se numără "The Night They Drove Old Dixie Down", ”Forever Young”, ”Diamonds and Rust” şi ”Gracias a la Vida”.

Electric Light Orchestra (ELO), fondată în 1970, în Birmingham, a fost activă în perioadele 1970-1986, 2001, 2013 - prezent. A lansat 13 albume, cel mai recent, ”Zoom” (2001). ”Don't Bring Me Down”, ”Evil Woman” şi ”Strange Magic” se numără printre cele mai cunoscute piese lansate de trupă. Albumele formaţiei au fost vândute în peste 50 de milioane de copii.

Journey a fost înfiinţată în 1973, în San Francisco. "Don't Stop Believin'" (1981) - cea mai cunoscută piesă a grupului - a devenit, în 2009, cea mai descărcată melodie pe iTunes dintre cântecele care au fost lansate înainte de secolul XXI. Cu 14 albume de studio, Journey a susţinut turnee în întreaga lume şi este una dintre trupele-simbol ale anilor 1980. Materialul de studio ”Eclipse”, lansat în 2011, este cea mai recentă apariţie discografică a formaţiei.

Pearl Jam, înfiinţată în Seattle, în 1990, este una dintre formaţiile-emblemă pentru stilul grunge. Grupul este format din Eddie Vedder (voce, chitară), Jeff Ament (chitară bas), Stone Gossard (chitară ritmică) Mike McCready (chitară principală) şi Matt Cameron (tobe). De la înfiinţare, Pearl Jam a câştigat două premii Grammy şi a lansat 10 albume de studio care s-au vândut în peste 60 de milioane pe plan mondial.

Tupac Amaru Shakur, născut pe 16 iunie 1971, în New York, cunoscut şi sub numele de 2Pac, Makaveli şi Pac, a fost renumit pentru stilul lui de rap. Artistul a fost inclus în Guinness Book of World Records ca fiind rapperul cu cele mai multe vânzări de albume din lume, peste 120 de milioane, 65 de milioane doar în America. Rapperul a fost împuşcat în Las Vegas, după ce a fost implicat într-o ceartă la un hotel, şi şi-a pierdut viaţa şase zile mai târziu, la University Medical Center of Southern Nevada, pe 13 septembrie 1996, la vârsta de 25 de ani.

Yes, trupă britanică de progressive rock, a fost înfiinţată în 1968, la Londra. Cu 21 de albume la activ, cel mai recent, ”Heaven & Earth”, apărut în 2014, Yes este unul dintre cele mai importante nume ale genului. În prezent, formaţia este alcătuită din Jon Davison (voce), Steve Howe (chitară), Alan White (tobe), Geoff Downes (clape) şi Billy Sherwood (bas).

Nile Rodgers, născut pe 19 septembrie 1952, este chitarist, compozitor şi producător muzical, cofondator al trupei Chic, ce a colaborat cu nume precum Sister Sledge, Diana Ross, Sheena Easton, David Bowie, Bryan Ferry, Duran Duran, Madonna, INXS, Britney Spears, Spoons, Daft Punk, Pharrell Williams şi Avicii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.