Artişti precum Joan Baez, Mick Jagger şi Bruce Springsteen au transmis pe reţelele de socializare mesaje de felicitare pentru compozitorul Bob Dylan, laureat al premiului Nobel pentru Literatură pe 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Interpreta şi compozitoarea americană de origine mexicană Joan Baez, colaboratoare şi prietenă a lui Bob Dylan, a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care aduce un laudatio compozitorului premiat.

”Premiul Nobel pentru Literatură este încă un pas spre nemurirea lui Bob Dylan. Artistul-compozitor rebel, impredictibil este exact unde premiul Nobel pentru Literatură trebuie să fie. Darul său în privinţa cuvintelor nu poate fi întrecut. Din repertoriul meu care se întinde pe 60 de ani, niciun cântec nu a fost mai emoţionant şi mai bogat în profunzime, mister, furie, frumuseţe şi umor decât cele ale lui Bob. Niciunul nu mi-a făcut plăcere mai mare să-l cânt. Niciunul nu-mi va face”, au fost cuvintele lui Joan Baez.

Solistul formaţiei The Rolling Stones, alături de care Bob Dylan a urcat pe scenă weekendul trecut, şi o va face şi în acest sfârşit de săptămână, la festivalul Desert Trip din California, a publicat, de asemenea, un mesaj: ”Felicitări, Bob, pentru premiul Nobel. Ce realizare!”.

De cealaltă parte, Bruce Springsteen i-a transmis felicitări lui Bob Dylan publicând un pasaj din autobiografia sa, ”Born to run”, lansată recent. ”Felicitări lui Bob Dylan pentru conferirea premiului Nobel pentru Literatură”, a scris muzicianul american.

”Bob Dylan este părintele ţării mele”, scrie Bruce Springsteen în autobiografia sa. ”«Highway 61 Revisited» şi «Bringing It All Back Home» nu au fost doar albume mari, dar ele au reprezentat momentul iniţial al expunerii mele la versiunea adevărată a locului în care trăiam. Întunericul şi lumina sunt acolo, vălul iluziei şi minciunii a fost dat într-o parte”, a continuat artistul. 

”M-a inspirat şi mi-a dat speranţă. El a pus întrebările pe care oricine altcineva era prea temător să le pună, mai ales un băiat de 15 ani: «Cum este... să fii de unul singur?». S-a deschis o prăpastie seismică între generaţii şi, brusc, te simţeai orfan, abandonat în mijlocul istoriei, debusolat”, mai scrie Sprinsteen în cartea sa.

”Bob a arătat adevăratul nord”, spune Bruce Springsteen, care se arată recunoscător pentru faptul că a avut ocazia să cânte “The Times They Are A-Changin’” atunci când Bob Dylan a fost premiat la Kennedy Center. ”Am fost singuri câteva momente şi mi-a mulţumit că sunt acolo şi mi-a spus: «Dacă este ceva ce pot să fac pentru tine...» Mi-am spus: «Glumeşti?» şi i-am răspuns: «A fost făcut deja»”.

Chitaristul şi compozitorul Mark Knopfler, fondator al formaţiei Dire Straits, a vorbit pe aceeaşi reţea de socializare despre capacitatea lui Bob Dylan de a compune: ”Bob Dylan a fost un mare compozitor de când era adolescent şi nimic nu l-a oprit să continue să scrie şi să aducă daruri lumii. Nu sunt multe premii pe care Bob să nu le fi primit până acu. Mă bucur pentru el”.

Cântăreţul şi compozitorul american Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru Literatură pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Stockholm.

Robert Allen Zimmerman, cunoscut drept Bob Dylan, s-a născut pe 24 mai 1941, este cântăreţ, compozitor, textier şi poet american. Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, el a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială. Dintre albumele care au marcat istoria muzicii se numără ”The Times They Are a-Changin'” (1964), ”Blonde on Blonde” (1966), ”Oh Mercy” (1989), ”Good as I Been to You (1992)” şi ”Together Through Life” (2009). În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, ”Things Have Changed" din ”Wonder Boys”, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur. Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007. Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale - pictură şi scultură - sunt prezentate în mai multe albume de artă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.