Jamala, interpreta din Ucraina care a câştigat ediţia din 2016 a Eurovision Song Contest, va urca pe scena ultimului act al Selecţiei Naţionale, în calitate de invitat special. Artista, refugiată din infernul dezlănţuit în patria sa, va interpreta, sâmbătă, la TVR, piesa „1944”, care a dus Eurovisionul la Kiev.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru proiectul „1944”, artista şi-a găsit inspiraţia în drama familiei sale. În al Doilea Război Mondial, străbunica ei a fost deportată în Asia Centrală împreună cu cei cinci copii ai săi. Aproape 80 de ani mai târziu, Jamala a devenit unul dintre refugiaţii care se retrag din calea războiului. Drumul ei a trecut prin România şi o va duce pe scena Eurovision România, pentru a transmite un mesaj de pace şi unitate în faţa celui mai greu conflict european din ultimele opt decenii.

Melodia, un manifest împotriva crimelor săvârşite de regimul stalinist împotriva tătarilor din Crimeea scris de poetul Art Antonyan, a făcut înconjurul lumii, iar astăzi, mesajul său pare mai actual decât oricând.

„1944” este prima piesă din istoria concursului Eurovision care conţine versuri în limba tătară crimeeană. Referenul melodiei a stârnit o emoţie puternică pe scena din Stockholm, reluând fragmente dintr-un cântec popular al tătarilor din Crimeea, „Ey Güzel Qırım”.

Sâmbătă, mesajul artistei din Ucraina va răsuna în finala Selecţiei Naţionale, în direct la TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova, TVR+ şi pe canalul de Youtube al TVR, de la ora 21.00.

Line-up-ul evenimentului cuprinde, alături de câştigătoarea ESC 2016, concurenţii Eurovision Song Contest din şapte ţări: Zdob şi Zdub - „Trenuleţul” (Republica Moldova), Ronela Hajati - „Secret” (Albania), Vladana - „Breathe” (Muntenegru), We Are Domi - „Lights off” (Cehia), Andrea - „Circles” (Macedonia de Nord), Stefan - „Hope” (Estonia) şi Intelligent Music Project - „Intention” (Bulgaria) - şi finaliştii Selecţiei Naţionale 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.