Unul dintre cei mai apreciaţi regizori maghiari din istorie, István Szabó, este celebrat pe tiffunlimited.ro prin trei filme de colecţie şi un masterclass.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 60 de ani, a regizat peste 40 de filme, iar unele au avut un traseu spectaculos. Trei dintre ele, toate multi-premiate, intră în mini-colecţia de pe unlimited.tiff.ro: "Confidence" (1980), "Mefisto" (1981) şi "Colonel Redl" (1985).

După ce au câştigat premii la Cannes sau Berlin, cele trei filme remarcabile despre identitate şi alegeri personale, în perioade istorice tumultuoase, au fost nominalizate la Oscar, iar Mephisto a câştigat statueta. „Puţini regizori au abordat realităţile dure ale secolului 20 în Europa cu atâta sensibilitate şi graţie", spune Richard Armstrong, The Rough Guide to Film.

"Mephisto" (1981) - Când naziştii preiau puterea în Germania, un actor care umple sălile jucând fascinantul rol al lui Mefisto, e pus în faţa unei dileme: îmbrăţişează o doctrină nazistă sau va fi dat uitării. Dar pactul faustian cu succesul are preţul lui şi el nu e niciodată mic. Filmul i-a adus celebritatea actorului favorit al lui István Szabó, Klaus Maria Brandauer. 

"Confidence" (1980) - Un bărbat şi o femeie, membri ai rezistenţei, sunt forţaţi să se ascundă împreună într-un apartament, în 1944. Au acte false şi pretind că sunt soţ şi soţie, deşi ambii sunt deja căsătoriţi. Dar dragostea şi încrederea pe care o capătă faţă de celălalt fac ca totul să devină mult mai complicat.

"Colonel Redl" (1985) - O dramă complexă, inspirată de biografia unui personaj real. Alfred Redl este un ofiţer cu origini modeste, dar cu o ascensiune fulminantă în Imperiul austro-ungar. Loialitatea şi ambiţia sa îl aduc într-o poziţie de mare încredere la curtea regelui. Există însă ceva ce-l face foarte vulnerabil: atracţia sa faţă de bărbaţi. 

Despre filme, istorie şi inspiraţie, despre Oscar şi despre parcursul său, regizorul povesteşte în masterclass-ul pe care l-a susţinut la TIFF 2021 şi care poate fi vizionat integral în Focus István Szabó.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.