Violoncelistul Luka Šulić, parte a duo-ului 2Cellos, vorbeşte într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro despre revenirea la Bucureşti, despre compozitorul George Enescu şi felul în care grupul îşi alege piesele pe care le reinterpretează, despre originalitatea în cover şi planuri de viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duo-ul 2Cellos revine la Bucureşti cu cel mai nou album, “Score”, în cadrul unui concert care va avea loc la Sala Palatului, pe 5 decembrie, de la ora 20.00.

Concertul face parte din turneul mondial pe care cei doi violoncelişti croaţi, Luka Šulić şi Stjepan Hauser, l-au început în vară, acompaniaţi de Orchestra Simfonică din Londra condusă de dirijorul Robin Smith.

Cu albumul “Score”, lansat în luna martie a acestui an, 2Cellos abordează un stil nou, prin includerea în repertoriu a unor cunoscute compoziţii de pe coloane sonore ale unor filme celebre, deopotrivă clasice şi contemporane.

Din trackslist-ul noului album fac parte piese din producţii ca „Urzeala Tronurilor”, „Titanic”, „Stăpânul Inelelor”, „Mic dejun la Tiffany”, „Naşul”, „Lista lui Schindler”, „Gladiatorul”, „Love Story” şi „Rain Man”.

Biletele sunt disponibile la preţurile de 120 lei, 150 lei, 200 lei, 250 lei, 300 lei şi 350 de lei. Ele pot fi cumpărate din reţeaua Eventim.

(Foto: Roger Rich)
(Foto: Roger Rich)

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei de presă News.ro de violoncelistul Luka Šulić:

Acesta va fi al treilea concert al vostru în România. Ai vreo amintire de când ai fost aici? Te gândeşti la ceva anume legat de România?

Luka Šulić: Ei bine, publicul a fost mereu minunat. Avem amintiri fantastice de la primele două concerte susţinute în România. Acum va fi a treia dată şi va fi diferit. Avem un nou album, aşa că în prima parte a concertului îl vom cânta împreună cu o orchestra, iar muzicienii ne vor acompania şi la partea rock a show-ului. De data aceasta va fi o experienţă completă 2Cellos şi abia aşteptăm să revenim.

Cum alegeţi piesa pe care vreţi să o reinterpretaţi? Care este procesul?

Luka Šulić: Fiecare are o altă idee. Ne spunem: „Putem încerca asta”, apoi luăm violoncelele şi, dacă funcţionează, vine de la sine. Trebuie să avem sentimentul că putem face ceva special, ceva original, trebuie să ne punem amprenta pe cântec. Asta este cel mai important. Nu cântăm o piesă doar de dragul de a o cânta. Facem aranjamente. Chiar încercăm să facem ceva original.

Există o piesă pe care v-ar plăcea să o reinterpretaţi, dar pur şi simplu nu puteţi, care nu se potriveşte violoncelului?

Luka Šulić: Da, sunt multe piese minunate pe care simţim că nu le putem cânta, pentru că multe cântece şi versurile lor sunt importante şi căutăm mai ales melodicitatea. Dacă piesa este bazată pe versuri şi nu are o anumită melodie care să sune bine pe violoncel, preferăm să nu facem un cover.

Ai un exemplu?

Luka Šulić: Da, câteva piese ale lui Jackson, precum „Man in the mirror” şi „Billie Jean”, unde melodia nu este atât de interesantă, sau piese rap. Este greu să faci rap la violoncel.

Crezi că publicul vostru este format, în principal, din fani ai muzicii simfonice?

Luka Šulić: Nu, este foarte divers. Avem fani ai muzicii simfonice, rock, pop, folk. Adunăm oameni cu backgrounduri diverse. La fel cum puteţi vedea la show-urile noastre tineri, oameni mai în vârstă, copii. Pe toată lumea.

Eşti familiarizat cu vreun muzician român contemporan sau mai vechi?

Luka Šulić: Cu faimosul compozitor George Enescu. Îi cunosc compoziţiile de când eram copil. Desigur, muzica populară românească este uimitoare.

Care este idolul vostru din muzică? Aveţi vreun model?

Luka Šulić: Nu avem un singur idol. Pe măsură ce am crescut am avut diverse influenţe şi idoli, mari muzicieni. Dar când ajungi la o anumită vârstă, trebuie să îţi găseşti propria voce, individualitatea, şi este foarte periculos să venerezi pe cineva, pentru că trebuie să fii tu. Dar, desigur, eşti influenţat de atât de mulţi artişti.

Care a fost cel mai dificil concert pe care l-ai susţinut?

Luka Šulić: Primul meu concert, când aveam 5 ani. Îmi amintesc că eram foarte timid, când eram copil, şi mama trebuia să mă tragă de mână să intru în scenă şi când ajungeam acolo mă uitam la un perete, nu la public. Eram atât de timid. Aşa că cel mai dificil concert pentru mine a fost primul.

Pentru că „Score” este cu şi despre muzica de film, care au fost filmele care te-au impresionat cel mai mult?

Luka Šulić: Îmi plac toate genurile de filme. Toate filmele ale căror muzică o cântăm şi cele cu care am crescut, filme legendare. Îmi plac dramele, thrillerele, dar şi filmele despre oameni reali, cele bazate pe poveşti adevărate.

Care sunt planurile de viitor ale 2Cellos?

Luka Šulić: Anul viitor vom începe să lucrăm la un nou album şi vom facem mai multe concerte, show-uri mari, peste tot. Vrem să începem să cântăm pe arene.

Legat de acest viitor album, aveţi deja un concept, un nume?

Luka Šulić: Avem nişte idei nebune. Vrem să facem un album romantic, liniştit, să ne întoarcem la rădăcini. Cât despre coveruri, este o supriză, ne place să ţinem secret.

Aveţi un mesaj pentru fanii din România?

Luka Šulić: Iubim România. Abia aşteptăm să revenim în decembrie. Ne vom simţi minunat. Vom da totul pentru un show uimitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.