Membrii formaţiei Sarmalele Reci au declarat, într-un interviu acordat News.ro, că au în pregătire un album acustic, care va fi lansat, cel mai probabil, în toamna acestui an, şi că vor susţine un turneu în ţară începând cu data de 1 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zoltán András (voce), Emil Viciu (chitară) şi Vlady Săteanu (chitară bas) au declarat, joi seară, înainte de un concert pe care l-au susţinut în Club Pasaj din Bucureşti, că cine nu ştie ce înseamnă mişcarea rock în plan mondial, înseamnă că ”nu a trăit nici măcar sfârşitul secolului XX”.

În interviul acordat News.ro, ei au dezvăluit că se bucură să îşi vadă albumele pe internet, pentru că, în acest fel, muzica lor ajunge la oameni care, poate, altfel, nu ar asculta-o. 

 

Reporter: Au trecut patru ani de când aţi lansat ultimul album, ”Haos.ro”, aveţi în pregătire unul nou?

Zoltán András: Am constatat că foarte multe din albumele noastre sunt pe net, dar noi nu suntem anunţaţi de acest lucru. E un lucru idealist în zilele noastre să scoţi un album, dat fiind că majoritatea oamenilor vor single-uri. Dar noi suntem destul de idealişti, aşa că o să mai scoatem un album.

Emil Viciu: Un album, chiar dacă este cumpărat de tot mai puţini oameni, continuă să rămână un obiect artistic în sine, pe care îl poţi ţine în mână, are o imagine care înseamnă ceva. Un colecţionar adevărat şi un audiofil are nevoie de un album. Deci, pentru cei care ţin la o calitate deosebită a sunetului merită să produci un album.

Zoltán András: O parte din piese sunt deja pe YouTube. Mihai Pop ne-a găzduit cu studioul său. Este şi un format foarte ofertant şi care sperăm să fie pe gustul multor oameni. Am şi făcut nişte reorchestrări, am scris nişte aranjamente speciale pentru formatul acesta acustic, cu care, de altfel, am şi umblat puţin prin ţară şi o să cântăm şi în Bucureşti şi sperăm să mai mergem din nou în alte oraşe, pentru că este un sunet mai cald, care pune în valoare muzica. Sub un titlu drăguţ – ”Cei mai frumoşi din oraşul acesta”, un titlu propus de Flaviu Crişan, un prieten de-al nostru care ne însoţeşte concertul-cenaclu. Cam ceea ce făcea Florian Pitiş pe vremuri. O reîntâlnire a artelor. Cam aceasta ar fi ideea sub care se naşte acest album acustic al nostru. Un fel de ”Best of” acustic. Pe de altă parte, în măsura în care şi timpul şi cheful ne îmboldesc, o să continuăm să compunem, să facem piese noi şi să ne provocăm.

Reporter: Aveţi deja un titlu sau mai multe variante de titluri pentru album?

Emil Viciu: Nu ne-am gândit. Se va gândi cineva pentru noi, de obicei se gândeşte textierul la lucruri de astea.

Reporter: Ce aduce nou albumul?

Emil Viciu: Este, cumva, o concluzie a şirului de spectacole pe care l-am început în formatul ăsta acustic, care include muzicieni adiţionali – violoncel, vioară, avem şi nişte fete care cântă cu vocea.

Reporter: Le cunoaştem?

Emil Viciu: Nu sunt celebre, dar ştiu să cânte, ceea ce pentru noi e mai important. Şi destul suntem noi vedete (râde, n.r.). Deci, albumul ar fi un fel de rezultat al acestor concerte, care au avut succes, şi, pentru care am făcut şi nişte filmări, unde am şi înregistrat sunetul în mod direct, asta ne-a dat ideea de a folosi materialul înregistrat şi pentru a realiza un album. Sună bine, ne-a plăcut cum se leagă lucurile. Şi, cumva, ideea de a face un album a venit în urma rezultatelor bune ale acestor imprimări. După care o să mai dezvoltăm puţin proiectul şi o să revenim asupra unor piese pe care le-am imprimat pentru albumul ”Haos.ro”, să le reorchestrăm şi pe ele, pentru că, până acum, discutăm despre melodiile de pe albumele dinainte de ”Haos.ro”. Dar, pentru că şi pe acest album sunt nişte cântece pe care noi le considerăm valoroase şi pentru care am făcut orchestraţia, o să le adăugăm şi pe ele, şi, foarte probabil, o să adăugăm măcar două piese noi, compuse şi orchestrate direct în format acustic.

Reporter: Ce temă vor avea aceste melodii noi?

Emil Viciu: Mai degrabă sentimentele, decât atitudinea rebelă pentru care am fost noi cunoscuţi multă vreme. Poate că ar fi momentul, mai ales că vorbim despre un album acustic, care are un sunet mai cald, mai prietenos, mai apropiat sufletului, poate că ar fi mai bine să ne referim la sentimentele de dragoste, de însingurare, bucurie, tristeţe.

Reporter: Vor fi balade?

Zoltán András: Nu numai. Avem şi o piesă care, evident, nu o să meargă niciodată la o televiziune muzicală, pentru asta, poate că ar trebui să avem pe cineva care să plaseze produse ca să fie difuzată la televiziune o asemenea piesă (râde). Se numeşte ”MTV is my friend” şi este o poveste fericită, cu un deznodământ fericit, al unei poveşti foarte dramatice, a unui personaj imaginar, dar care ar putea fi oricare din oamenii care trăiesc în ziua de astăzi – un însingurat care vrea să se sinucidă şi este salvat de multitudinea de videoclipuri fascinante pe care le vede la MTV.

Emil Viciu: Ceea ce, până la urmă, ar fi din partea noastră un gest de reverenţă în faţa a ceea ce a fost pentru generaţia noastră canalul MTV, care era creator de opinie şi de atitudine.

Reporter: Când veţi lansa albumul?

Emil Viciu: Nu ştim încă, probabil că prin toamnă.

Zoltán András: Probabil că o să îl producem noi, deci va fi un album independent.

Reporter: Câte piese vor fi în album?

Zoltán András: Vreo 10, vreo 15.

Vlady Săteanu: Probabil chiar şi mai mult, că s-au strâns câteva, o să îl facem cu două feţe. (râde)

Reporter: Ce alte planuri aveţi pentru viitorul apropiat?

Zoltán András: Avem un an destul de plin. Ne stă în faţă un turneu electric în aer liber, în cadrul unui festival, cu concerte în fiecare sfârşit de săptămână. O să mergem la Galaţi, Călăraşi, Slobozia, Craiova, Roman, Suceava, Tulcea, Reşiţa, deci, o să umblăm prin toată ţara, În plus, sunt şi foarte mulţi prieteni care ne cheamă pe la nunţile lor şi noi, de fiecare dată, ne bucurăm că putem să fim parte din viaţa lor.

Reporter: În ce perioadă veţi susţine turneul şi în cadrul cărui festival?

Zoltán András: Turneul începe pe 1 mai şi va dura până în septembrie-octombrie. Se numeşte Festivalul Meşteşugarilor. E un alt mod de a ambala ceva gen Festivalul Berii, o spun din viziunea mea ca artist. Noi o să fim o trupă sub egida unei beri şi a nu-ştiu-ce produse. Important este că noi nu ne facem iluzii că o să vindem berea aia. Noi cântăm exact ca şi atunci când ne-a chemat cineva într-o precampanie electorală. Pe noi nu ne interesa cine e, ci că ne-am întâlnit cu publicul, care a venit să ne asculte.

Reporter: După tragedia din clubul Colectiv, muzica rock a fost criticată de multe voci. Intenţionaţi să daţi o replică, eventual prin intermediul noului album?

Emil Viciu: Replica noastră este doar existenţa noastră şi continuitatea lucrului. Nu vrem să intrăm într-o asemenea polemică cu nimeni, pentru că mi se pare sub deminitatea unui artist să răspundă la asemenea... Faptul că exişti şi că te exprimi trebuie să fie suficient. Fiecare trebuie să discute ce vrea el şi îl priveşte. Până la urmă, dacă nu-ţi dai seama ce înseamnă mişcarea rock în plan mondial, înseamnă că n-ai trăit nici măcar sfârşitul secolului XX, ai fost în altă parte în momentul ăla.

Reporter: Ce nu ştiu acei oameni despre mişcarea rock?

Emil Viciu: Nu ştiu că artiştii rock sunt, în general, oameni cu atitudine, care reuşesc să exprime ceea ce genurile de larg consum nu îndrăznesc să facă şi, fără rezervă, spun că sunt în general oameni deştepţi. Deci, departe de a fi nişte golani sau nişte oameni lipsiţi de cultură sau de coloană vertebrală. Dimpotrivă.

Reporter: În ce măsură vă supără pretenţia la gratuitate a unor ascultători?

Emil Viciu: Noi nu ne supărăm. Nu putem să nu ne adaptăm la situaţia actuală. Aşa merge lumea acum, aşa trăim şi noi, după aceleaşi reguli. Nu are niciun rost să facem discuţii, că de ce se întâmplă asta. Asta se întâmplă în toată lumea, se întâmplă tuturor artiştilor.

Zoltán András: Dacă cineva ia un album Sarmalele Reci şi îl pune pe Torrents, eu trebuie să văd partea pozitivă din chestia asta - albumul meu va ajunge la nişte oameni care altfel nu ştiu dacă vor ajunge vreodată în posesia unui CD.

Formaţia Sarmalele Reci a fost înfiinţată în anul 1993 şi a lansat opt albume: ”Ţara te vrea prost” (1995), ”Aurolac” (1996), ”Bucate alese” (1998), ”Răpirea din Serai” (1999), ”Maniac” (2001), ”Vaca” (2003), ”O seară la operetă” (2007) şi ”Haos.ro” (2012).

În prezent, membrii formaţiei sunt: Zoltán András (voce), Emil Viciu (chitară), Gabriel Drăgan (tobe), Mircea Laszlo Horvath (claviaturi) şi Vlady Săteanu (bas).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.