Regizorul Radu Potcoavă, nominalizat la categoria ”cel mai bun scurtmetraj” a Premiilor Gopo 2017, pentru ”Mă cheamă Costin”, vorbeşte într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro despre povestea ”bulversantă” care a stat la baza primei sale producţii independente şi despre primul coming-of-age de după Revoluţie din cinematografia română pe care îl va lansa anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Interviul pe care Radu Potcoavă l-a acordat Agenţiei de presă News.ro face parte din seria dedicată nominalizaţilor la gala Premiilor Gopo 2017, eveniment care va avea loc pe 21 martie, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti.

Radu Potcoavă, în vârstă de 38 de ani, a urmat studii de film la Bucureşti şi Amsterdam, a debutat ca regizor şi scenarist cu scurtmetrajul ”Aceeaşi gară pentru doi” (2002). În 2016, a lansat ”Vara s-a sfârşit”, cel de-al treilea lungmetraj, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Montréal.

”Mă cheamă Costin” (2016), cu Ioana Flora şi Bogdan Albulescu în distribuţie, a primit, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, o menţiune specială, a fost desemnat drept cel mai bun scurtmetraj românesc la Dracula Film Festival de la Braşov şi a fost proiectat şi în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc de la Bucureşti. Scurtmetrajul a fost selecţionat şi în competiţia dedicată la Festivalul de Film de la Sarajevo.

”Mă cheamă Costin”
”Mă cheamă Costin”

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei de presă News.ro de regizorul Radu Potcoavă:

Cât va cântări, în cariera ta, această nominalizare şi posibila victorie a unui trofeu Gopo?

Radu Potcoavă: Încă nu ştiu cum mă va afecta această nominalizare. Prima a făcut-o - în 2012, ”Tatăl meu e cel mai tare”, tot pentru scurtmetraj -, sper să se întâmple şi acum. Totuşi, prefer să iau această nominalizare mai degrabă ca pe un: "Hei, Radu Potcoavă a făcut un scurtmetraj suficient de bun încât să îţi pierzi 15 minute să îl vezi şi, dacă îţi place, să îl votezi". Dacă aş câştiga, nu ştiu cum ar fi, nu m-am gândit până acolo...

Care crezi că va fi marele câştigător al galei de anul acesta?

Radu Potcoavă: ”Sieranevada”. E, pur şi simplu, unul dintre cele mai bune filme româneşti făcute vreodată, după părerea mea.

Care a fost punctul de plecare al poveştii ”Mă cheamă Costin”? Cum a decurs producţia acestui scurtmetraj? Care au fost momentele dificile cu care te-ai confruntat din postura de regizor?

Radu Potcoavă: Eram într-o seară de vară, în Herăstrău, cu bunul meu prieten Daniel Şerbănică. Mi-a spus povestea asta, mi-a zis şi unde a citit-o, am ajuns acasă, am căutat-o, m-a bulversat din nou - deci, nu era de la Herăstrău, vară, seară, răcoare, bere. I-am povestit, după câteva zile, şi lui Claudiu Mitcu, producătorul filmului, şi lui i s-a părut tare şi am hotărât împreună să îl facem scurtmetraj - fiind un film independent, cam de atât aveam bani. Şi ne-am apucat de treabă: scenariu, casting, căutare de locaţii, repetiţii, filmare, postproducţie. Chestia interesantă e că este primul meu proiect făcut independent şi, totuşi, nu am simţit în niciun moment că nu e buget pentru un anumit lucru, aşa cum mi se întâmplase de câteva ori la filme cu finanţare CNC. Deci, momente dificile nu au fost, însă îmi amintesc că ne-a supărat ploaia şi vântul - era noiembrie -, arată bine pe film, dar în realitate a fost cam horror. Mai ales pentru actori.

Care este următorul tău proiect cinematografic?

Radu Potcoavă: Urmează să lansez, cât de curând, adică anul acesta, un proiect foarte drag mie. Se numeşte "Vara s-a sfârşit", e produs de Velvet Moraru (ICON Production) şi vorbeşte despre prietenia sinceră dintre doi puşti de 14 ani, în România anului 1999, înaintea eclipsei totale de Soare. Sunt foarte curios cum va fi primit acest film, pentru că e, după ştiinţa mea, primul coming-of-age de după Revoluţie din cinematografia română. Noi, "adulţii", zâmbeam deseori nostalgic, la filmare, pentru că sunt multe lucruri care ne aduceau aminte de adolescenţa noastră: jocul Counter-strike/ Unreal, trupa Andre, BUG Mafia, dublu-casetofonul, vinul Muscăţel la un litru, buticurile de la fiecare colţ de stradă.

Există un actor sau o actriţă anume cu care îşi doreşti să lucrezi?

Radu Potcoavă: Aş vrea să lucrez cu toţi actorii români buni, şi sunt foarte mulţi, aşa că nu aş şti cu cine să încep. Deci n-o să încep. O să spun doar că mi-aş dori să le propun roluri la care ei nu s-au gândit că le-ar putea face. Şi, de fapt, ar putea să le facă foarte bine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.